Een beetje peper kan wonderen doen

Een lezeres (54) loopt al maanden rond met een loopneus. Het is voor het eerst dat ze er zo lang last van heeft. Haar vraag: hoe kom je eraan en wat valt er aan te doen?

"Om te beginnen is het van belang om te weten of het gaat om een 'waterige' loopneus, zoals bijvoorbeeld bij een allergie, of een geel-groene, snotterige loopneus", antwoordt KNO-arts Bas Rinia van Isala, ziekenhuis in Zwolle, desgevraagd. "Daarnaast is het interessant om te weten of er ook andere neusklachten zijn, zoals niesklachten, een verstopte neus of een verminderde reuk."

Een constante loopneus kan veel oorzaken hebben, vertelt Rinia. "Allergie, beroepsgerelateerd - denk aan contact met dieren, meel, houtstof, chemicaliën enzovoort - medicijngebruik - te lang gebruik van Otrivin, bepaalde pijnstillers en bloeddrukverlangende medicijnen - hormonen - zwangerschap, de overgang, een traag werkende schildklier - ouderdom, chronische bijholteontsteking, neuspoliepen. De lijst is lang en het valt aan te raden om eens een KNO-arts te bezoeken om de oorzaak te achterhalen."

Maar wacht eens even, kun je ook neusklachten krijgen door het gebruik van Otrivin? Dat is toch een middel tégen een verstopte neus? "Klopt", zegt Rinia. "Maar dit middel mag je maar een week gebruiken. Het leent zich goed voor een verkoudheid. Wanneer je het langer dan een week gebruikt, treedt het zogeheten rebound-effect op. Dat houdt in dat Otrivin steeds korter werkt en dat nadat het uitgewerkt is, het neusslijmvlies meer opzwelt dan het normaal zou doen."

Ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische neusklachten. "Wat je eraan kunt doen? Dat is helemaal afhankelijk van de oorzaak. Het varieert van het behandelen van de allergie, het vermijden van beroepsgerelateerde prikkels, het stoppen met bepaalde medicijnen tot het verwijderen van neuspoliepen."

"Wanneer we geen duidelijk onderliggende oorzaak vinden beginnen we een proefbehandeling met een ontstekingsremmende neusspray. Een ouderdomsloopneus bijvoorbeeld reageert meestal beter op een neusspray die het slijmvlies 'droger' maakt, zoals atronase. Wanneer we geen oorzaak voor de neusklachten vinden, spreken we van idiopathische rhinitis (IR)."

"Patiënten met IR hebben met name last van een verstopte neus en/of loopneus. De neusklachten nemen toe door prikkels, zoals lichamelijke inspanning, stof, (tabaks-)rook, vieze luchtjes en temperatuurwisselingen. Erg vervelend voor de patiënt." Maar ook die kan tegenwoordig geholpen worden. Want in Isala, maar ook in andere ziekenhuizen zoals het AMC in Amsterdam, behandelen ze IR-patiënten tegenwoordig met een peperextract: capsaïcine.

Rinia: "De behandeling vindt plaats gedurende vijf keer in vijf uur. Het neusslijmvlies wordt vooraf aan de eerste toediening verdoofd. De behandeling wordt goed verdragen en geeft naast wat traanogen en hoestklachten weinig last. Na een tot twee weken worden de neusklachten al minder. Het effect houdt gemiddeld negen maanden tot een jaar aan en wordt zonder problemen herhaald. De neusklachten verminderen of verdwijnen volledig."

Heeft iedereen er baat bij? En waarom worden rokers uitgesloten van de behandeling? "Het helpt bij ongeveer 75 procent van de patiënten met IR. Tabaksrook is een zeer schadelijke prikkel voor het slijmvlies. De kans is groter dat iemand neusklachten heeft van het roken, dan dat er sprake is van IR. Om die reden blijkt een capsaïcine-behandeling niet effectief bij rokende patiënten. Als iemand gestopt is met roken en na enkele maanden klachten blijft houden valt een behandeling zeker te overwegen."

Ook een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden