Een beetje minder gas helpt niet, waarschuwen ingenieurs

Gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen. Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie
Gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen.Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie

Terwijl het kabinet nu versneld de gaskraan wil dichtdraaien, komen ingenieurs met een alternatief.

Willem Schoonen

Gevolgen op de rijksbegroting

Geld speelt geen rol bij komende besluiten van het kabinet over de gaswinning in Groningen, benadrukte premier Rutte gisteren na afloop van de ministerraad. De veiligheid van de Groningers staat voorop. En over de vergoeding van de schade die ze hebben geleden, komt 'binnen enkele weken' duidelijkheid.

Een versnelde vermindering van de aardgaswinning heeft direct gevolgen voor de rijksbegroting, want de staat is een van de aandeelhouders in de Nam. In het regeerakkoord was een afbouw voorzien met 1,5 miljard kuub per jaar, een vermindering van 6 procent.

Maar de aardbeving in Zeerijp deze week heeft de druk opgevoerd, en politiek Den Haag ziet in dat de gaskraan nog sneller dicht moet. Minister van financiën Wopke Hoekstra wilde gisteren nog niet vooruitlopen op de gevolgen voor staatskas en rijksbegroting. Hoekstra wacht voorstellen van zijn collega op economische zaken, Eric Wiebes, af.

Het alternatief

Na Zeerijp zei de Nam al te zullen kijken naar versnelde afbouw van de aardgaswinning, en drong het Staatstoezicht op de Mijnen al aan op een planning waarin de veiligheid van de Groningers voorop zou staan en niet de gaslevering. Die uitspraken én het kerend politiek getij in Den Haag kunnen op instemming rekenen van de Groningers. Maar niet van een groep ingenieurs. Die verenigden zich gisteren in de Overleggroep Groningen 2.0 en stelden Wiebes een alternatief voor.

Ook al schroef je het tempo terug, zo lang je aardgas blijft winnen, zeggen de ingenieurs, daalt de druk in de Groningse bodem en blijft er kans op aardbevingen. Om die te voorkomen, heb je maar twee mogelijkheden: de gaswinning helemaal staken, of het gas dat je uit de bodem haalt vervangen. Dat vervangen kan met stikstof, het belangrijkste bestanddeel van lucht. Door stikstof in de bodem te pompen hou je daar de druk constant.

Nieuw is dit idee niet. Het is al eens onderzocht, in opdracht van de Nam, door een stuurgroep onder leiding van Wim Turkenburg, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en energiedeskundige. Turkenburg nam ook het initiatief tot het ingenieursberaad van gisteren. De conclusie van zijn eerdere onderzoek was dat injectie van stikstof technisch een prima optie is. Dat is echter nooit serieus overwogen.

De methode is duur. En nadeel is dat je een gasveld niet helemaal leeg kunt trekken, want in het gas dat je naar boven haalt gaat steeds meer stikstof zitten. Maar ja, zeggen de ingenieurs in hun pleidooi aan Wiebes, het Groningse veld helemaal leegtrekken is politiek gezien toch al geen optie meer. En door stikstof te injecteren kun je er veel meer uithalen dan met een versnelde afbouw van de gaswinning waarop de Nam en Wiebes nu studeren.

Lees ook:
- Zware aardbeving van 3.4 in Noordoost-Groningen
- ‘Na iedere beving repareren ze de schade, maar met het gevoel blijf je zitten’
- Staatstoezicht op de Mijnen: 'Code rood' in Groningen
- De gaskraan kán dicht (maar niet zomaar)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden