Een beetje lijsttrekker kan niet zonder boek

REDACTIE: ROMANA ABELSNICOLE BESSELINK en BART ZUIDERVAART

Dat politici zo tegen de tijd dat er verkiezingen komen hun visie eens uitgebreid op papier zetten zijn we al langer gewend. Rond de vorige verkiezingen verschenen 'Samen kunnen we meer' van Sybrand Buma en 'Henk, Ingrid en Alexander' van Alexander Pechtold en 'Marked for death' van Geert Wilders. Vorig jaar al zagen 'De mythe van het economisme' van Jesse Klaver en 'Het kan wel' van Emile Roemer het licht, ver voor de verkiezingsdatum. Dit jaar schreef Marianne Thieme 'Een kanarie in de kolenmijn'.

undefined

Drijfveren

Maar nu 15 maart 2017 echt in zicht komt, buitelen de persoonlijk-politieke statements in boekvorm pas echt over elkaar heen: Gert-Jan Segers opende het seizoen met 'Hoop', Mark Rutte kwam naast het verkiezingsprogramma met 'Mijn ambitie, mijn plan', dat Geert Wilders afgelopen weekeinde in het AD pareerde met het zijne: 'Nederland wordt van ons afgepakt, en ik pak het voor u terug.'

Het was nog maar het begin. Eind deze week verschijnt het nieuwste werk van Kees van der Staaij ('Goede gesprekken'), maandag dat van Jesse Klaver ('De empatische samenleving'), woensdag wordt 'Tegen het cynisme' van Buma gepresenteerd.

Het moge duidelijk zijn: het volstaat voor een partijleider al een tijdje niet meer om te verwijzen naar het verkiezingsprogramma. Liefst doet hij in een eigen stuk een nóg bredere samenlevingsvisie uit de doeken. Soms vertelt hij over zijn eigen, persoonlijke drijfveren, soms beschrijft hij wie hem inspireerde, soms mengt hij beide.

Een beetje partijleider komt in ieder geval rond verkiezingstijd met iets eigens. We hebben nog geen uitnodiging voor een boekpresentatie mogen ontvangen, maar we nemen aan dat Henk Krol, Tunahan Kuzu en Alexander Pechtold deze weken hun avonden typend doorbrengen.

undefined

Echtgenoot

De Partij van de Arbeid heeft hier een klein probleem: daar weet tot enige dagen na Sinterklaas nog niemand wie de partijleider wordt. Gelukkig heeft de programmacommissie van de sociaaldemocraten daar iets op gevonden: totdat het onvermijdelijke boek met de visie van één van beide kandidaten verschijnt, kan het publiek zich vermaken met 'Tegen de stroom in', de autobiografie van Wim Meijer.

Wim Meijer is, behalve de echtgenoot van oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, een PvdA-prominent uit vervlogen tijden. Ruim dertig jaar geleden was hij enige tijd fractievoorzitter en Commissaris van de koningin, daarna verdween hij het bedrijfsleven in. Maar afgelopen jaar, gepensioneerd inmiddels, werd Meijer opeens gebeld door PvdA-voorzitter Hans Spekman: of hij voorzitter wilde worden van de commissie die het partijprogramma voor 2017 moest schrijven.

undefined

Hanggroepoudere

"Ik schoot in de lach", beschrijft Meijer. Hij? De inmiddels 77-jarige oud-politicus keek op dat moment vooral naar zichzelf als 'be

stuurlijke hanggroepoudere', samen met oud PvdA-prominent Bram Peper. Toch nam hij de opdracht aan, want Meijer heeft wel een boodschap. "Ik vrees dat de overheid veel van de huidige onvrede en kritiek aan zichzelf te wijten heeft", laat hij noteren in het boek. "Burgers worden te weinig aangesproken op wat ze kunnen."

Zo moeten ook Samsom en Asscher naar Meijer luisteren. Het is geheel op eigen titel, maar Meijer geeft wie het ook wordt op de laatste bladzijden van zijn boek twee best nog wel zware opdrachten. De eerste heet eenvoudigweg: 'de PvdA-beginselen herijken'. De tweede dat progressieve partijen elkaar moeten vasthouden.

"We moeten toe naar een systeem waarbij de kiezers niet alleen beslissen over de samenstelling van de Tweede Kamer, maar ook van de regering."

Het antwoord volgt ongetwijfeld binnenkort, in het boek van óf Samsom, óf Asscher.

De beste Linkselijsttrekkersboeken:

1 Wouter Bos: Dit land kan zoveel beter

2 Jan Marijnissen: Tegenstemmen 3 Femke Halsema: Geluk!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden