Een beetje ijspret, maar niet op meren en plassen en ook niet lang meer

Beeld anp

Een beetje teleurstellend is het allemaal wel voor smachtende schaatsliefhebber. Met licht gebogen rug lange tochten maken op meren en plassen zit er ook deze winter niet in, ook al blaast er een schrale oostenwind, staat er een strakblauwe lucht boven de polder en vriest het al nachten achtereen dat het kraakt.

Als er al ijs ligt op vaarten en plassen dan is schaatsen een riskante bedoening. De schuldige voor het schaatsleed is de harde wind, die er voor zorgt dat het water op veel plaatsen niet eens bevriest ondanks de kou. De schaatsbond KNSB noemt veel ijs op meren, plassen, sloten en vaarten zelfs ‘absoluut onbetrouwbaar’.

Ook in Amsterdam blijven Anton Pieck-achtige taferelen voorlopig uit. Omdat er te weinig ijs op de grachten ligt, besloot waterbedrijf Waternet maandag de sluizen toch niet dicht te zetten, gemalen niet te stoppen en geen vaarverbond uit te vaardigen. Zondag leek het er nog even op dat dit zou gebeuren.

In Utrecht klotst het water ook nog gewoon tegen de kaderanden. Al hanteert het waterschap  een zogeheten ijsprotocol, wat betekent dat onder meer gemalen en stuwen zodanig staan ingesteld dat het waterpeil zo min mogelijk varieert zodat het ijs zou kunnen groeien. 

Waterballet

Naast de wind speelt ook de kracht van de zon het ijs parten. Zo werd de ijsbaan van het Groningse Noordlaren maandagmiddag voor de helft afgesloten. Door de kracht van de zon veranderde het schaatsen op deze baan, die bij elke vorstperiode steevast in de race is voor de eerste marathon op natuurijs, langzaamaan in een waterballet. De ijsmeesters uit Noordlaren hopen nog wel dat later deze week een marathon gereden kan worden. 

Toch kunnen schaatsliefhebbers op veel plekken het ijs op. Veel opgespoten banen zijn al open en vanaf dinsdag volgen ook ondergelopen weilanden. Zeker in het noorden van Nederland verwacht de KNSB 'een dag of zes' schaatsplezier. 

Door de wind is de gevoelstemperatuur wel ijzig. Om die reden bestaat de kans dat de wedstrijden uit de halve finales van de KNVB-beker woensdagavond niet doorgaan. De KNVB overweegt om de wedstrijden AZ-FC Twente en Feyenoord-Willem II af te blazen omdat het voor de supporters te koud zou zijn.

Wie nog wil schaatsen in de winterzon moet deze week de ijzers onderbinden. Volgende week regent het en is de vrieskou naar verwachting weer verdwenen.  

Op deze overzichtskaart is te zien waar geschaatst kan worden op natuurijs. Hij is gemaakt door schaatsliefhebber Erik Ekkel, die een paar jaar geleden ontdekte dat zelfs de schaatsbond niet zo'n overzicht aanbiedt, zo vertelde hij ooit tegen Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden