Een beetje dom

Een Leerdammertje: doen alsof je iets weet terwijl je geen idee hebt waar het over gaat. Én er vervolgens over opscheppen, dat het een belangrijk onderwerp is waar de fractie zich over buigt. Politici weten natuurlijk wel dat ze voor een draaiende camera geen leugens moeten vertellen, toch gaat het vaak mis. Liegen, blunderen, zwijgen, het gebeurt niet alleen bij de verslaggevers van 3FM, Powned en de Jakhalzen.

De immer vriendelijke Mies Bouwman had in 1982 de kersverse staatssecretaris van defensie, Charles Schwietert te gast. Schwietert schepte op de bank van Mies een beetje op over zijn functie in het leger. Hij flapte eruit dat hij luitenant was geweest. Een schrijvende journalist vroeg het na en kwam er achter dat Schwietert het niet hoger had geschopt dan korporaal. Samen met de eerder die dag bekend gemaakte onterechte doctorandustitel op zijn cv was dat genoeg voor Schwietert om op te stappen.

De staatssecretaris van onderwijs, Annette Nijs, verloor in 2004 haar baan door een ietwat dommig interview in Nieuwe Revu. Ze uitte daarin haar frustratie over 'haar' minister Maria van der Hoeven. Ze beschuldigde haar van het spelen van politieke spelletjes en vond dat Van der Hoeven te weinig vertrouwen had in haar. Er volgde een spoeddebat en Nijs koos eieren voor haar geld, al dan niet onder druk van Van der Hoeven in de achterkamertjes.

Geheime foto's
Philomena Bijlhout moest in 2002 al enkele uren na haar beëdiging als staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid aftreden. 'RTL-Nieuws toonde foto's van haar in militie-uniform waaruit bleek dat ze actief was geweest in de burgermilities van het regime Bouterse. Eerder zei ze in de Volkskrant: "Geloof me, er zijn geen foto's van Philomena in uniform."

Niet elke blunder leidt direct tot opstappen. Toen LPF-Kamerlid Ton Alblas een fotograaf van Het Parool in 2002 een vuistslag tegen zijn kaak verkocht, omdat hij met andere collega's probeerde de vergaderzaal van de LPF-fractie binnen te komen, was met excuses de zaak afgedaan.

Het schaamteloze briefje van staatssecretaris Henk Bleker (economische zaken, landbouw en innovatie) aan Mauro met een uitnodiging voor een voetbalwedstrijd tijdens een tv-uitzending van 'Pauw en Witteman' vorig jaar, heeft vooralsnog ook geen gevolg gehad. Maar zulke handelingen live op televisie blijven wel heel lang bij de mensen hangen.

Straattaal
Want welke politicus sprak per ongeluk in een microfoon over kutmarokkanen? U weet het direct. Rob Oudkerk. Hij is er mee weggekomen. De PvdA'er was zich er op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2002 niet van bewust dat er een microfoon van het televisieprogramma 'TweeVandaag' aanstond. Toen burgemeester Job Cohen hem vroeg hoe deze verkiezingen zouden zijn gelopen als er in de hoofdstad ook een soort Pim Fortuyn was opgestaan, bezigde hij deze taal.

Oudkerk maakte excuses en werd wethouder. Tot zover ging het goed. Maar vervolgens kwam hij nog twee keer ongelukkig in de media. In 2004 door uitlatingen van auteur Heleen van Royen. Zij vertelde in een column in Het Parool over allerlei minder charmante zaken uit het privéleven van Oudkerk. Cocaïnegebruik ontkende hij. Op kwesties als prostitueebezoek ging hij niet in. Zijn fractie had weinig vertrouwen meer in hem, en Oudkerk moest alsnog opstappen.

De verleiding tot het zeggen van domme dingen neemt toe met de toename van het aantal verslaggevers op het Binnenhof. Iedereen wil wel wat van je weten. En dan worden er zomaar vergissingen van 50 miljard euro gemaakt, of denk je van alles te weten over de verzonnen terrorist Jablabla. Veelal fataal. Al is het niet direct dan vaak een jaar (of twee) later.

Ongemakkelijke tv-optredens:

1. De muis van Wim Kok

De premier nam in 1998 het verzoek 'Ga met de muis naar de linker bovenhoek' nogal letterlijk door de muis naar het scherm te tillen.

2. Het zwijgen van Ella Vogelaar

De minister zwijgt in 2008 minutenlang als Rutger Castricum van GeenStijl informeert naar haar nieuwe spindoctor.

3. De polonaise van Job Cohen

Tijdens verkiezingstijd wordt de PvdA-lijsttrekker in 2011 door KoffieMAX-presentatrice Myrna Goossen verleid mee te hossen op de muziek van Arie Ribbens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden