Review

Een beetje architect ontwerpt ook meubels

Eerder dit jaar was op de overzichtstentoonstelling van architect Alvar Aalto in het Nederlands Architectuurinstituut een prominente plaats ingeruimd voor de meubelontwerpen van de Fin. Het is een vertrouwd beeld. Nagenoeg iedere architect van enige naam of betekenis heeft meubels ontworpen. Velen daarvan behoren inmiddels tot de klassiekers van het design. Of het nu gaat om de chaisse longue van Le Corbusier, de Barcelona-stoel van Mies van der Rohe, de lederen club-stoel van Marcel Breuer of de beroemde stoelen van Rietveld.

'Architecten als Designer' biedt een degelijk overzicht van door architecten ontworpen meubels en gebruiksvoorwerpen. De ontwerpen zijn niet chronologisch geordend, maar per categorie. De criteria van die categorieën zijn een beetje vaag, wat het totaal soms een beetje onoverzichtelijk maakt. Behandelde thema's zijn onder meer: 'Der Architekt als Schüler', 'Verfechter des Rationalen', 'Der Architekt in sozialer Mission' en 'Der Architekt als Techniker'. De teksten zijn grondig. Ze schetsen niet alleen een beeld van het meubel dat in de catalogus is opgenomen, maar geven ook een indruk van de algemene filosofie van de maker. Als 'geheugensteuntje' is achterin het boek bij de biografietjes van de architecten een plaatje van één van hun gebouwen opgenomen.

Dan zie je bijvoorbeeld dat de exuberantie van de Amerikaan Frank Gehry terugkomt in stoelontwerpen als 'Power Play' en 'Wiggle Side', waarin de golvende lijn tot in het extreme de aandacht trekt. In de 'Wiggle'-stoel laat Gehry daarnaast zien dat hij graag met materialen experimenteert, in dit geval karton. Helaas zijn Gehry's waanzinnige kartonnen fauteuils niet opgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden