Een beetje Abba bij het Songfestival

Bij een Songfestival in Zweden zou Abba eigenlijk niet mogen ontbreken. Maar de band, die in 1974 doorbrak dankzij het liedjesfestijn, zal geen verrassingsoptreden verzorgen. Wel componeerden Björn Ulvaeus en Benny Andersson, de mannelijke helft van het kwartet, een speciaal lied dat vanavond in Malmö ten gehore wordt gebracht.

Het tweetal is altijd blijven samenwerken. De laatste jaren zijn ze in de weer met 'Mamma Mia', de musical opgebouwd uit oude Abbaliedjes, die zowel in theaters als in de bioscoop een ongekend succes is. Abba hield weliswaar dertig jaar geleden op te bestaan, maar het is nog altijd een miljoenenbedrijf, dat zorgvuldig wordt beheerd door Björn (68) en Benny (66). Ze hebben ook de touwtjes in handen bij het gloednieuwe Abba-museum in Stockholm. Oude vrienden worden niet vergeten: Ingmarie Halling, de vrouw die de glanzende lycra outfits van de band verzorgde, is benoemd tot curator.

Met de Abba-zangeressen hebben ze nog regelmatig contact. Björn uiteraard met de blonde Agnetha Fältskog (63), want zij hebben samen twee kinderen. De roodharige Frida Lyngstad (67), die getrouwd was met Benny, kwam begin deze maand naar de opening van het museum. Zij woont tegenwoordig in Zwitserland en op Mallorca. Officieel zou je haar moeten aanspreken met hoogheid; nadat het huwelijk met Benny op de klippen was gelopen, vond Frida nieuw geluk bij de Duitse prins Reuss. Via hem raakte ze ook bevriend met de Zweedse koningin Silvia. De prins overleed in 1999. Haar huidige partner vond Frida ook in de betere kringen: Henry Smith is een Britse edelman, de vijfde viscount Hambleden. Niet gek voor een meisje dat van Noorwegen naar Zweden moest vluchten, omdat ze er na de oorlog geen leven had als dochter van een Duitse soldaat.

Agnetha bezit een eilandje bij Stockholm. Daar leidde ze lange tijd een teruggetrokken bestaan dat met enige regelmaat werd verstoord door een Nederlandse stalker. Met behulp van yoga overwon ze diverse angsten en tot veler verrassing - ook van zichzelf - bracht ze begin dit jaar een cd met nieuwe liedjes uit. Ze heeft weer zoveel lol in het zingen, dat ze na een ontmoeting met Frida op Majorca zelfs hintte op een reünie van Abba. Opmerkelijk, want juist Agnetha wilde daar jarenlang niets van weten.

Maar nu zijn het de mannen die de hoop van miljoenen Abbafans de grond in boren. Misschien hadden ze het tien, vijftien jaar geleden nog wel willen proberen, alleen al uit zakelijke overwegingen. Maar Björn en Benny zijn inmiddels te zeer gesteld op hun rust. Net als Agnetha hebben ze hun eigen eilandjes in de archipel rond de Zweedse hoofdstad. Daar leven ze, beiden al jaren gelukkig getrouwd, met kinderen en kleinkinderen. Björn, die af en toe kampt met geheugenverlies, zei onlangs in een interview: "Ik beloof dat Abba nooit meer zal optreden. Stel je voor dat we mensen teleurstellen. Die stress kan ik niet meer aan."

Europese doorbraak
Anouk hoopt met haar deelname aan het Songfestival in Malmö door te breken in heel Europa. In de finale vanavond wordt ze gezien en gehoord door 125 miljoen mensen. Haar Nederlandse collega Caro Emerald is daar, zonder het festival, al in geslaagd: haar tweede album 'The Shocking Miss Emerald' kwam deze week op nummer één binnen in de Britse albumcharts. Een bijzondere prestatie. Het debuutalbum van Caro Emerald scoorde ook al goed in heel Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden