Een baan voor iedereen met een beperking

Niels Aussems Beeld TR BEELD

Niels Aussems heeft autisme. Een baan vinden lukte niet, dus besloot hij voor zichzelf te beginnen. Morgen lanceert hij een digitaal platform om andere arbeidsbeperkten aan werk te helpen.

Hij schrijft al jaren brieven en e-mails: naar de koning, naar bewindspersonen, naar de media en naar het bedrijfsleven. Op de meeste sollicitatiebrieven hoort hij helemaal niets, maar met zijn mails naar publieke figuren en de pers boekt hij wel resultaten. Zo ontmoette hij eerder deze maand de minister-president.

Tegen Mark Rutte mocht Niels Aussems (25) uit Waalwijk vertellen over zijn initiatief: de Nationale Talentenbank. Daarop kunnen mensen met een arbeidsbeperking die werk zoeken een profiel aanmaken. "Natuurlijk vermelden zij hun opleiding en werkervaring, maar er is ook ruim plek voor hun sociale, emotionele, praktische en intellectuele vaardigheden. Iedereen heeft immers een talent. En zo krijgen werkgevers een compleet beeld."

Handicap

Aussems liep vast op school. Hij kreeg het stempel autistisch en ging naar het praktijkonderwijs. "Dat was voor mij wel goed. Daar leerde ik om zelfstandig te worden, om te koken en zo. En daar leerde ik sociale vaardigheden. Dat lukt niet op het mbo. Dat is een leerfabriek waar telkens de nadruk ligt op wat je niet kunt."

Maar met een praktijkschool op je cv is het wel lastig werk vinden. Aussems kreeg een uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, en zat jaren thuis. "Wat heeft jou gedreven om door te gaan", vroeg Rutte. Aussems: "Ik ging de frustratie van me afschrijven, dat kwam in dagbladen en toen werd ik uitgenodigd in de Tweede Kamer. Ik merkte dat ik werd gezien en gehoord. Omdat ik het lef heb om te mailen en te bellen dacht ik, daar moet ik meer mee doen."

Zo zocht hij online contact met Raymond Diemer, de eigenaar van het sollicitatieplatform At Monday. "Ik heb gewoon gevraagd of we iets samen kunnen gaan doen. Dat wilde hij. Raymond zegt altijd: 'Mijn handicap is dat ik geen handicap heb'." Ze werkten meer dan een half jaar samen aan de Nationale Talentenbank.

Zichtbaar worden

Werkzoekenden met een beperking kunnen voor 5 euro per maand lid worden en hun profiel plaatsen. Is 5 euro niet veel voor iemand met een uitkering?

Volgens Aussems niet, want je kunt ook gratis heel veel cursussen volgen, er is keuze uit meer dan vierhonderd trainingen. En het is dé manier om zichtbaar te worden voor werkgevers. Het UWV heeft iets soortgelijks: de kandidatenverkenner. Maar volgens Aussems nodigt dat totaal niet uit, de profielen zijn anoniem en erg zakelijk.

Als directeur met een wajonguitkering

De jonge Waalwijker is non-stop bezig met zijn project. "Ik sta ermee op en ga ermee naar bed." Morgen gaat de site onder ruime belangstelling online. De directeur van zijn praktijkschool komt, en Aussems weet het niet zeker, maar hij denkt ook de burgemeester van Breda. "Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft afgezegd, maar juicht het initiatief toe", zegt Aussems trots.

"En Mark Rutte heeft beloofd later een keer langs te komen, om samen te brainstormen over hoe we arbeidsbeperkten verder kunnen helpen."

Vooralsnog verdient Aussems er niets mee. Hij heeft nog steeds zijn Wajonguitkering. Maar hij is nu ook directeur.

"Ja, ik heb een baan. En er moet voor iedereen met een beperking een baan komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden