Een baan op kantoor of in de zorg, maar toch nooit nieuwe kleren

door Wybo Algra

Armoede zie je er van de buitenkant niet aan af, ontdekte onderzoeker Kitty Roukens. De moderne arme heeft een kantoorbaan.

Roukens, van de Universiteit van Amsterdam, volgde voor de Volkskrant een jaar lang twintig huishoudens in Amsterdam en Flevoland.

Feitelijk verdienden de deelnemers, die iedere week hun huishoudboekje moesten overleggen, tussen minimum en modaal. In de CBS-statistieken staan zij daarmee niet als arm te boek. Maar cijfers vertellen niet het hele verhaal. Roukens: „De feitelijke armoede is groter. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft normhuren waarvoor in een stad als Amsterdam geen huis te krijgen is. Mensen geven daar echt veel meer voor uit.”

Er zaten beginnende ondernemers in het onderzoek, die hun krappe beurs als een tijdelijk probleem zagen, en enkele alleenstaande allochtone vrouwen. Maar ook mensen met werk in de zorg of een administratieve baan. Juist deze categorie verraste de onderzoekster. „Zij bleken echt heel weinig te verdienen. Bedragen in de orde van 18.000 euro, ver onder modaal. Dat zijn dan vrouwen van in de veertig, die geen enkel zicht op verbetering hebben.”

Alle deelnemers hadden hun eigen prioriteiten. Een vrouw gaf een tiende van haar beperkte inkomen aan de kerk. „Nou ja, als het echt misgaat, functioneert de kerk wel weer als vangnet”, vermoedt Roukens. Bijna niemand kocht nieuwe kleren. „Maar ze kennen de adresjes waar rijke vrouwen uit Amsterdam-Zuid hun kleren naartoe brengen.”

Of ze echte armoede zag? „Per maand 900 euro, daar valt nauwelijks van rond te komen. Sommigen konden geen sinterklaascadeaus voor hun kinderen kopen. Maar er was ook iemand die naar de voedselbank ging en daardoor toch wist te sparen. Dat is toch verrassend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden