Een avondje 'klaagmuur' voor alle onvrede

Winterswijkse jongeren die een groter gehoor zoeken voor hun onvrede, hoeven morgenavond tussen half zeven en negen uur niet met een spuitbus op zoek naar een mooie verse muur. Op de markt, tussen het winkelende publiek, zal hun door een aantal welwillende CDJA'ers een viltstift worden aangereikt, waarmee ze zich naar hartelust kunnen uiten.

BIJDRAGEN: WILS REBERGEN en ANNELIES ROON EN LOES SMIT

Het Christen-democratisch jongerenappel, de jongerenafdeling van het CDA, bewaakt op die uren een zogenaamde klaagmuur. Een muur van stof en hardboard, waarop iedereen die op- en aanmerkingen heeft op het plaatselijke bestuur, zijn mening kwijt kan. Aan het eind van de avond zal de 'muur' weer worden ingepakt, om deze na de raadsverkiezingen aan het nieuwe gemeentebestuur aan te bieden. Tegelijk doen de organisatoren een oproep om op 2 maart te stemmen.

Een van de initiatiefnemers, Joost de Ruijter: “We vragen van tevoren wel even wat ze willen opschrijven, want teksten als alle buitenlanders het land uit kunnen we natuurlijk niet gebruiken. We zullen trouwens precies blijven volgen of de nieuwe gemeenteraad ook echt iets met de klachten en adviezen gaat doen.”

Het idee van een klaagmuur is niet nieuw. De CDJA'er Peter van der Hout uit Rozenburg introduceerde de eerste op de 'gemeentedag' van 1990. Dat was een groot succes. Binnen een paar uur stond de muur vol reacties die achteraf werden geinventariseerd en naar de verantwoordelijke partijen gestuurd. Van der Hout: “Het bijzondere is dat mensen ook daadwerkelijk resultaat zien. Degenen die hun naam en adres bij hun klacht hadden vermeld, zijn teruggebeld en op sommige problemen is direct ingespeeld.”

Inmiddels heeft de klaagmuur onder meer in Den Haag en Haaksbergen navolging gekregen en wordt er in Rozenburg regelmatig gevraagd wanneer er weer een muur komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden