Een avond bij kaarslicht voor achtste editie van Earth Hour

MAAIKE VELDMAN

Tijd voor een avondje bij kaarslicht. Wereldwijd gaat zaterdag een uur lang het licht uit voor de achtste editie van Earth Hour. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) startte de actie tegen het broeikaseffect in 2007, in samenwerking met de stad Sydney. In Nederland ligt het hart van de actie dit jaar op de Grote Markt in Haarlem. Daar dooft WNF-ambassadeur André Kuipers om half negen het licht van de Sint Bavokerk. Mét behulp van een jonge 'Spider-Man', de eerste superheldambassadeur van Earth Hour. Daarna geeft Roel van Velzen een gratis openluchtconcert in het donker.

De boodschap blijft: zuiniger omgaan met de aarde en de natuur. Want, zo zegt het WNF, als iedereen de leefgewoonte van de gemiddelde Nederlander zou hebben, zijn er drieënhalve aardbollen nodig. Een grote besparing levert een uurtje minder licht niet op, consumenten kunnen beter ledlampen indraaien en het hele jaar zuinig zijn. Maar als symbolische actie bereikt het wel een groot publiek. In totaal doen zeker 150 landen mee.

Onder andere het Paleis op de Amsterdamse Dam en de Domtoren in Utrecht staan tijdens het Uur der Aarde in de duisternis. Ook gaan het Empire State Building in New York, de Eiffeltoren in Parijs en het Kremlin op het Rode Plein in Moskou voor een uurtje op zwart. Maar daar houdt het niet op. Op Facebook staan onder de slogan 'Wat doe jij in het donker?' allerlei evenementen aangemeld. Van verhalen bij kaarslicht en joggen in het donker tot verschillende lampiontochten.

Diverse landen grijpen Earth Hour aan om de aandacht te vestigen op bedreigde natuur. In Iran is in een droge rivierbedding een Earth Hour-logo gemaakt, van 2800 vierkante meter, in de hoop dat het te zien zal zijn op Google Earth. De droogte wordt geweten aan klimaatveranderingen. In Rusland staat een betere bescherming van de amoerpanter centraal. In Australië, de bakermat van Earth Hour, wordt actie gevoerd voor het Great Barrier Reef, dat onder druk staat door de aanleg van een kolenhaven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden