Eén avond baas van de straat

Nick van der Veen (47) met zijn vuurwerk en zijn kinderen Iris en Tim in hun woning in een jarenzeventigwijk in Hoofddorp. Beeld Jean-Pierre Jans
Nick van der Veen (47) met zijn vuurwerk en zijn kinderen Iris en Tim in hun woning in een jarenzeventigwijk in Hoofddorp.Beeld Jean-Pierre Jans

Zijn vuurwerk is zo geliefd dat Nick van der Veen kerstkaarten krijgt van buurtbewoners die er alweer naar uitzien. Door bij te klussen voor vuurwerkbedrijven houdt hij het budget beperkt.

Evi Guldemeester

Het lijkt wel pakjesavond bij de familie Van der Veen. In plaats van cadeautjes liggen er dozen en tassen vol vuurwerk verspreid door de woonkamer. Samen met dochter Iris (17) en zoon Tim (10) bekijkt Nick van der Veen (47) de aanwinst van dit jaar. Af en toe haalt hij iets tevoorschijn. "Kijk deze vuurpijl, een Tolle Lola. Dat is echt een klassieker!"

Het is rustig in Graan voor Visch, een doorsnee jarenzeventigwijk in Hoofddorp. Maar morgen is dat anders. Van der Veen kan niet wachten zijn vuurwerkshow aan de buurt te laten zien. En andersom ook. Hij heeft zelfs kerstkaarten ontvangen van mensen die zeggen uit te kijken naar het spektakel. "Ik ben toch wel de vuurwerkman van de buurt."

Hoe de show eruit gaat zien? Dat staat al vast. Eerst gaat het vuurwerk van de buurtbewoners de lucht in. Als dat voorbij is, zet Van der Veen in. "Eerst met een paar fonteinen die heel hoog gaan. Daarna gaan we los met prachtige cakecombinaties. Soms komen er wel negentig mensen kijken!"

Vuurwerkhobby

In zijn dagelijks leven ontwikkelt Van der Veen websites en apps. Daarnaast houdt hij er een heuse vuurwerkhobby op na, met een online vuurwerkmuseum, deelname aan vuurwerkwedstrijden en een Facebookpagina voor het behoud van de vuurwerktraditie. Soms maakt hij tripjes met gelijkgestemden naar vuurwerkwalhalla Duitsland. Toch geeft hij niet meer dan vierhonderd euro per jaar uit aan vuurwerk. Hij doet hier en daar wat werk voor vuurwerkbedrijven en dat maakt dat er voor gemiddeld tweeduizend euro de lucht in gaat.

De vuurwerkgekte zit in de familie. Toen hij zeven was, kreeg hij van zijn broer een rotje en ook vader was niet vies van vuurwerk. Van der Veen wist goed hoe hij hem zo ver moest krijgen om meer vuurwerk te kopen. "Ik maakte al mijn zakgeld op aan knalvuurwerk. Mijn vader hield alleen van siervuurwerk dus ik wist dat hij dan altijd wat extra's zou bijleggen", lacht hij.

Nu deelt hij zijn liefde voor vuurwerk met zijn vier kinderen. Zijn oudste dochter Iris deed zelfs mee aan een vuurwerkwedstrijd. "Mijn vriendinnen vieren nieuwjaar met drank en feesten. Ik blijf liever thuis om met mijn vader vuurwerk af te steken", zegt ze. Ook zoon Tim is gek op vuurwerk, met name op knallers. "Toen hij vuurwerk onder de kerstboom vond, glinsterden zijn ogen. Wij delen toch wel dezelfde vuurwerkgenen."

Van der Veen vindt het belangrijk dat zijn kinderen goed met vuurwerk leren omgaan. "Het is onderdeel van de opvoeding. Vanaf dag één dragen ze een vuurwerkbril, gebruiken ze vuurwerk naar leeftijd en leren ze gevaren herkennen." Willen zijn kinderen de vuurwerktraditie voortzetten? Tim reageert instemmend. Iris wil nog even afwachten wat de toekomst brengt. Volgend jaar doet ze in ieder geval weer mee met een wedstrijd.

Veel verzet tegen knallen

De klachten stromen binnen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks. En het Nationaal Vuurwerkmanifest is twee keer zo vaak ondertekend als vorig jaar. De acties pleiten voor een nationaal verbod op consumentenvuurwerk.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is zes jaar geleden opgezet door dertig lokale GroenLinks-fracties. Dit jaar ging het open op Eerste Kerstdag en inmiddels staat de teller op bijna zeventienduizend klachten uit het hele land. Den Haag spant de kroon (met meer dan vijfhonderd meldingen), gevolgd door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De meeste klachten gaan over extreem harde knallen van vuurwerkbommen. Ook vindt men dat er een gebrek is aan handhaving.

GroenLinks ziet het liefst een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Ook het Nationaal Vuurwerkmanifest zet zich daarvoor in en pleit voor het alternatief van professioneel georganiseerde vuurwerkshows. En met succes. Dit jaar betuigden 1180 organisaties en 51.500 particulieren steun aan de actie. Volgens de organisatie zijn steeds meer mensen zich bewust van de gevaren van illegaal én legaal vuurwerk. Het dringende verzoek aan de politiek is om in 2018 consumentenvuurwerk te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden