De vraag vanMonic Slingerland
Een autoloze zondag stelt ons voor nogal wat problemen
Met praktische bezwaren, maar ook met praktische oplossingen, reageren lezers op het idee van een autoloze/luwe zondag.
Monic Slingerland, chef opinie van Trouw, stelt elk weekend een vraag aan de lezers. Op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
Blij met auto
Wij maken bij voorkeur gebruik van het openbaar vervoer en de fiets: naar het werk, om boodschappen te doen, voor een dagje uit. Maar er zijn situaties waarin het onmogelijk is om ergens (op tijd) met het ov te komen. En dat is uitgerekend vaak op zondag het geval. Dan zijn we blij met onze auto.
I. Spijker Zoetermeer
Liever vleesloze zondag
De veestapel verkleinen en het gebruik van kunstmest verminderen zal het meeste effect hebben op de stikstofuitstoot. Als je per week 100 gram vlees minder eet, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon met 7 tot 10 procent. In plaats van een autoloze zondag pleit ik voor een vleesloze zondag!
Yasmijn Bos (15) Gouda
Uitstootloze zondag
Wat wij nodig hebben is niet een autoloze maar een uitstootloze zondag. Dus alles op benzine, diesel en lpg blijft staan, en ruim baan voor de e-bike, de e-scooter en de e-auto. Een voorbeeld van waar we naar toe gaan, en een stimulans voor twijfelaars.
Eric Koenders Amersfoort
Geef vouchers uit
Na enige overwegingen heb ik een voorstel: geef voor elke auto, één per huishouden, 13 vouchers die duidelijk achter de voor- en achterruit bevestigd kunnen worden. Alle overige zondagen mogen deze auto’s niet gebruikt worden. Zo kan men ook niet van sluipwegen gebruik maken. Voor de goede orde: door mijn gezondheid is een auto het enige geschikte vervoermiddel voor mij.
I. Geernaert-van Straten Zoetermeer
Nogal wat problemen
De autoloze zondag levert veel problemen op: (1) de zondagcompetitie kunnen we wel afschaffen en onze duur betaalde voetbalprofs zie ik niet fietsen van Amsterdam naar Heerenveen. (2) Duitsers, Belgen en Engelsen moeten we aan de grens weren. Gaat onze ‘anti-autopartij’ dit effe uitleggen aan de toeristenindustrie? (3) De verkeerspolitie zal wel denken: ‘Deze onzin handhaven? Wij hebben wel nuttiger dingen te doen’.
R. de Roos Amersfoort
Zet aan het denken
Laten we er samen voor gaan: het is haalbaar wanneer het ov goed is geregeld, ook in het buitengebied. Een mooi initiatief dat mensen aan het denken zet hoe het anders kan. En laat mensen boven de 65 jaar gratis met het ov reizen dan kiezen zij daar eerder voor, ook op andere dagen.
Els Jutten-Kampman Warnsveld
Een illusie
Maandelijks een autoloze zondag, wat klinkt dit heerlijk, maar het lijkt (helaas) een illusie. 45 jaar geleden was de zondag nog rustdag. Winkels dicht, dag van bezinning. Dit is compleet veranderd. Hoe worden de supermarkten bevoorraad, hoe de sportertjes vervoerd? Eenzame ouder die het moet hebben van weekendbezoek? Hoe kom je op je werk? En er wordt met de kraan open gedweild. Zolang de stikstofuitstoot niet rigoureus wordt aangepakt (veestapel halveren), heeft het weinig zin. Is het niet vreemd: per jaar 12 dagen van de weg en tegelijkertijd praten over uitbreiding van vliegveld Lelystad?
Annelou Oorthuys Scheveningen
Lees ook:
Elke maand een autoloze zondag, is dat haalbaar?
Elke week een autoloze zondag, dat zou nu heel effectief zijn, berekende Wim de Vries, hoogleraar in Wageningen (integrale stikstofeffectanalyse), op Radio 1. Juist omdat er zoveel auto’s op de weg zijn. Het zou genoeg zijn om menig bouwproject door te laten gaan. Maar elke zondag zonder auto, dat is nu niet realistisch. Vandaar het plan dat voorzichtig geopperd is, om een maandelijkse autovrije zondag in te voeren.