Een asielzoeker als huisgenoot met 'Airbnb voor vluchtelingen'

De huisvesting van vluchtelingen in Duitsland is nu vaak beperkt. Beeld anp
De huisvesting van vluchtelingen in Duitsland is nu vaak beperkt.Beeld anp

Door de groeiende stroom vluchtelingen heeft Duitsland een schreeuwend tekort aan huisvesting. Het Berlijnse koppel Mareike Geiling en Jonas Kakoschke richtte daarom Flüchtlinge Willkommen op, een soort 'airbnb voor vluchtelingen'.

Flüchtlinge Willkommen koppelt leegstaande zolderkamers en vrije garageruimtes van hulpvaardige Duitsers aan de behoefte van zoekende vreemdelingen. De site werd begin dit jaar opgericht. Tot nu toe hebben 122 asielzoekers een kamer gevonden en hebben 400 anderen zich aangeboden.

Wie een kamer vrij heeft, kan zich registreren op de website. De actiegroep zoekt dan een geschikte asielzoeker en gaat vervolgens op zoek naar donoren om de huur te betalen.

Fatsoenlijke huisvesting
Grote steden als Hamburg, München en Stuttgart hebben grote moeite vluchtelingen te huisvesten. Fatsoenlijke huisvesting is er maar beperkt beschikbaar. Veel vluchtelingen komen daarom terecht in tentenkampen, veilinghallen of containerwoningen. In heel Duitsland wordt in grote steden gewerkt aan noodverbanden om de stroom asielzoekers in goede banen te leiden.

Geiling en Kakoschke willen dat ook burgers vluchtelingen helpen. "We zijn ervan overtuigd dat vluchtelingen niet gestigmatiseerd en uitgesloten mogen worden door hen onder te brengen in grootschalige woongelegenheden", aldus de initiatiefnemers op hun website. "In plaats daarvan moeten we hen een warm onthaal geven."

Het koppel wil de vluchtelingen een zo normaal mogelijk leven bieden. "Veel asielzoekers moeten vaak jaren in grote opvangplaatsen blijven, terwijl ze er niets mogen doen."

Een tentenkamp in het Duitse Köln. Beeld anp
Een tentenkamp in het Duitse Köln.Beeld anp

800.000
Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend asielaanvragen, een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. De toestroom van vluchtelingen veroorzaakt in Duitsland onrust. Een steeds groter wordend deel van de bevolking pikt het niet langer. Aanvallen op vluchtelingen, asielzoekers en (potentiële) opvangcentra zijn in de eerste helft van dit jaar verdubbeld.

Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Duitsers de opvang van asielzoekers nog altijd steunt. De verklaring voor de Duitse hulpvaardigheid ligt voor een deel in de geschiedenis waarbij veel Duitsers zelf vluchteling waren uit de DDR of verdrevenen na de Tweede Wereldoorlog.

Veel vluchtelingen aan de poorten van Europa hebben hun zinnen gezet op Duitsland. Dat is in tal van - maar niet alle - opzichten een verstandige keuze, legt correspondent Antoine Verbij in dit artikel uit.

Ook in Nederland

Dankzij alle media-aandacht is het idee overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland. Ook in Nederland is een werkgroepje bezig op internet een soort datingsite op te zetten. Daarop moeten straks vluchtelingen die een onderkomen zoeken en gastvrije huiseigenaren elkaar kunnen vinden.

De Nederlandse koppel-actie voor vluchtelingen staat nog in de kinderschoenen, vertelt Franka Hummels, een van de initiatiefnemers. De werkgroep onderzoekt nu eerst wat voor juridische en praktische haken er zitten aan zo'n hulpsysteem met beschikbaar gestelde woonruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden