Een anonieme dood op zee of in de woestijn

De vader van de sinds 2011 vermiste Majdi Barhoumi uit Ras Jebel in Tunesië toont foto’s van zijn zoon.Beeld AP

56.800 vluchtelingen stierven sinds 2014 tijdens hun reis, concludeerde persbureau AP na grondig onderzoek. Veel meer dan tot nu toe werd gedacht.

Migranten sterven tijdens hun tocht op de Middellandse Zee, in de Sahara, in de bergen van Afghanistan of in het oerwoud van Venezuela. Of op vele andere plaatsen ter wereld. Hun lichamen verdwijnen onder water, in het zand, tussen de rotsen of de planten.

Wie wel wordt teruggevonden, verdwijnt meestal anoniem in een massagraf, zonder mogelijkheden om hem of haar te identificeren. Families blijven achter zonder te weten waar hun zonen, neven of andere verwanten gebleven zijn.

‘Ik wacht altijd op hem’

Zo wacht de familie van Majdi Barhoumi uit Ras Jebel in Tunesië nog altijd op bericht. Barhoumi vertrok in mei 2011 per boot naar Europa. De boot zonk en er is nooit meer iets vernomen van de inzittenden. “Ik wacht gewoon op hem”, zegt Barhoumi’s moeder, Safi al-Bahri, tegen AP. “Ik denk altijd dat hij achter me staat, thuis, op de markt, overal. Als ik ’s nachts een stem hoor, denk ik dat hij terug is.”

Na het zinken van een boot met meer dan 800 mensen voor de kust van Italië in 2015 bezwoer dat land ­iedereen te identificeren en de families van de slachtoffers te vinden. Maar de nieuwe regering, die de migratie probeert tegen te gaan, is daar weer mee gestopt. Rome heeft nu geen geld meer over voor de onderzoekers die de identiteit van de migranten moesten achterhalen.

Het Amerikaanse persbureau AP komt na een wereldwijd onderzoek, op basis van het combineren van bestaande cijfers en interviews met ­migranten, tot een totaal van ruim 56.800 doden sinds 2014. Dat is bijna het dubbele van het aantal dat de ­­VN-organisatie voor migratie IOM op 1 ­oktober meldde. En dan nog zijn de doden die AP heeft geteld ongetwijfeld een onderschatting, meldt het persbureau.

Dit jaar zijn er volgens IOM al meer dan 1700 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Het aantal doden in de Sahara is nog hoger. IOM telde ten minste 18.400 doden onder de migranten binnen Afrika. 8700 van hen vluchtten uit landen als Somalië en Eritrea in de Hoorn van Afrika. 

Velen trekken naar Zuid-Afrika, waar werk te vinden is. Ook daar blijven de doden anoniem. AP telde meer dan 4300 gestorven migranten sinds 2014 in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng.

Oerwoud

Ook in Noord- en Zuid-Amerika komen veel migranten om. Sinds 2014 overkwam dat ten minste 3861 mensen onderweg van Mexico naar de Verenigde Staten. Minder bekend zijn de vluchtelingen uit Venezuela, die door het oerwoud naar Brazilië vluchten of over de bergen naar Colombia. Van hen zijn er ten minste 3410 dood of vermist. 

Over Azië, het continent met het grootste aantal migranten, is nog minder bekend. AP kwam tot meer dan 8200 dode migranten op dat continent, van wie duizenden in de Filippijnen en Indonesië. Ook de vlucht uit Afghanistan kost vele levens. Volgens het Rode Kruis zijn er bijna 4800 vluchtelingen uit dat land vermist, onder wie 2773 kinderen. 

Lees ook:

Vluchtelingen wachten op de koude winter in een kapotgeschoten Bosnisch gebouw

De Bosnische grensstad Bihac weet zich geen raad met de groeiende stroom vluchtelingen. Ze komen terecht in een kapotgeschoten gebouw. Lokale bewoners schieten te hulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden