Een andere kleur, of is het allemaal gezeur?

De suggestie van Trouw om Zwarte Piet een andere kleur te geven, roept uiteenlopende reacties op, van hartgrondige instemming tot verbijstering over alle opwinding.

Discriminatie
Eerlijk gezegd vind ik de breed uitgemeten discussie rondom een feestfenomeen (Trouw, 19 oktober) nogal overtrokken. Eigenlijk wil ik de zaak omdraaien. Wat voor beeld lijkt er te leven over mensen met een donkere huid? Ik vermoed dat mensen van het donkere ras zich afvragen waarom het blanke ras het noodzakelijk vindt te voorkomen dat zij zich gekwetst voelen door die oubollige rondspringende Zwarte Piet. Ieder zichzelf respecterend mens legt dat naast zich neer. Eigenlijk is wat wij nu doen discriminatie.

Sophie Custers Apeldoorn

Alles zwart
Oplossing voor de komende tien (?) jaar: alles zwart! Dus Sinterklaas zwart, Pieten zwart en de schimmel vervangen door een Friese hengst of merrie.

Henk Michel Almelo

Doe iets SGP!
In de discussie over Zwarte Piet wordt Sinterklaas helemaal vergeten. Waarom is Sinterklaas altijd een katholieke bisschop met witte baard? Als protestant zonder baard voel ik me al jaren gediscrimineerd. Graag eens een dominee in een mooie toga en met een glad geschoren gezicht. SGP, doe er wat aan!

Klaas-Jan Zuidam Monster

Oranje met zwarte neus
Piet is blij, vrolijk, grappig, lenig en vrijgevig. Sommige Pieten zijn 'een beetje dom', maar dat zijn we allemaal weleens. Totaal niets mis mee, volgens mij. Ik associeer Piet helemaal niet met Afrikaanse dictators, het leger van de Heer, kindsoldaten of de kapers uit Somalië, terwijl dat toch ook zou kunnen. Ook niet met Mandela of Obama trouwens. Voor mij is Piet gewoon een leuke zwarte piet. En als hij vanaf dit jaar een andere kleur moet krijgen, dan alstublieft geen ongezellig blauw of groen, maar de echte Hollandse kleur: oranje. Dan kunnen we de overgebleven verf ook met het WK gebruiken. Met een zwarte neus of zwart haar of met zwarte oren, als compromis?

Henk German Mariënberg

Nog eeuwen zwart
Het idee van de redactie om de Zwarte Pieten een andere kleur te geven, is niet origineel: in 2006 werd de Sint vergezeld door hulpjes van wie het gezicht in een andere kleur dan zwart geschminkt was. Ik was toen tien en vierde het feest dus nog vrolijk mee. Die gekleurde Pieten vond ik maar raar. Het klopte gewoon niet. Niet uit racistisch oogpunt - natuurlijk niet. Maar gewoon, omdat Zwarte Piet zwart is. Dat is hij al eeuwen en dat moet hij ook nog eeuwen blijven, als het aan mij ligt. Wij kinderen mogen ons dan wel niet bewust zijn van de associaties die de huidskleur van Zwarte Piet bij sommigen oproept, achterlijk zijn we niet.

Marieke Dwarswaard (17) Voorhout

Ludieke acties
Zwarte Piet verbieden gaat alleen verder polariserend werken. In plaats van eindeloze discussies is dit onderwerp er bij uitstek één voor ludieke acties. De kleurenpiet, zwarte vegenpiet, of zwarte Klaas niet als optie gebruiken die de overheid moet opleggen, maar in de praktijk brengen. In de loop van de jaren groeit het aantal kleurenpieten, en is Zwarte Piet niet meer dan een van de vele pietenschakeringen.

Gerben van der Meer Utrecht

Gele Henk en Lila Anna
De tijd lijkt rijp om deze misstand niet halfslachtig aan te pakken maar ook rigoureus andere aspecten daarvan aan de kaak te stellen. Het gaat immers niet alleen om de kleur! Er is ook nog zoiets als sekse- en leeftijdsdiscriminatie. Zwarte Pieten heten altijd Piet en zijn altijd mannen en Sinterklaas al helemaal! Dat moet anders. En Sinterklaas is de enige 55-plusser in het gezelschap: foei! En dat paard, dat is tegenwoordig ook verdacht. Ik verheug me nu al op de ethisch correcte intocht van een jeugdige Sint Catharina, gezeten op een biologisch rund en vergezeld van een bont gezelschap van Gele Henk, Blauwe Jan, Oranje Petra, Lila Anna, Zwarte Anton en Witte Karin. En dan niet alleen geschminkte leden van de gymnastiekvereniging, maar ook ouderen gerecruteerd uit de biljartclub, de koersbalvereniging en het plaatselijk gemengd koor.

Henk Janssen Wijnjewoude

Slavernij
De vreugde die zowel blanke als donkere kinderen aan het Sint Nicolaas-feest beleven, zegt mij meer over de mensheid dan die enkeling die zich bezighoudt met discriminatie en slavernij. Deze mensen moeten hun mond opendoen over de nu nog heersende slavernij en onderdrukking van mensen in China, India en in de Arabische wereld. Maar daar hoor je ze niet over.

Hetty Weisscher Eindhoven

Racisme
Is Sinterklaas een racist omdat hij Zwarte Pieten in dienst heeft? Als hij al zijn Zwarte Pieten de laan uit stuurt omdat ze zwart zijn, dat is pas racisme.

Pierre Joosten Soest

Eeuwenoude ellende
"Want al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed!" Ons volksfeest, daar moet je afblijven, het heeft niets te maken met zwarte mensen ... maar wie wil nu dat z'n kind deze zin keer op keer zingt? Al in het Hooglied staat: "Nigra sum sed formosa", en al ben ik zwart, ik ben toch mooi. Hoe witter des te beter, dat is eeuwenoude ellende. Is het nu, dat de wereld een dorp is, niet eindelijk tijd ons daar bewust van te zijn en er gezamenlijk een stap in te zetten?

Marianne Sormani Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden