Een andere Jol, hetzelfde Scheveningen

KATWIJK - Alle ogen in de hoofdklasse A zijn momenteel gericht op Scheveningen. Centrale vraag daarbij is hoe het de landskampioen amateurvoetbal zal vergaan na het tussentijds vertrek van trainer Martin Jol naar Roda JC.

AAD VAN DER GRAAF

Ter geruststelling van de fans, die zaterdag niet in Katwijk aanwezig waren: Scheveningen zal ook onder Cock Jol, broer en voormalig assistent van Martin, in de race blijven voor prolongatie van de titel. De bezieling in het elftal was zaterdag tegen Katwijk in ieder geval ongebroken, al werd dat niet voor de volle honderd procent doorberekend in de uitslag (3-3).

Ondanks het gelijke spel voelde Scheveningen zich de morele winnaar. De aanslag op de koppositie was afgeslagen, met de aantekening dat de kloof op de ranglijst tot zes punten had kunnen worden opgevoerd. In de tweede helft deden zich een paar levensgrote kansen voor om Katwijk op een waarschijnlijk onoverbrugbare achterstand te zetten. Kevin Braber, Hans Tellier en zelfs topscorer Ron de Jager faalden echter in een op het eerste gezicht simpele afwerking.

Scheveningen zat er zoals gezegd niet echt mee. De club is in de eerste plaats op zoek naar rust na alle opwinding rond Martin Jol. Namen van mogelijke opvolgers doen de ronde. Heini Otto, Lex Schoenmaker, maar ook Peter van Velzen en Cees Guyt worden genoemd. De ambities van Cock Jol strekken niet ver. “Ik schik mij in iedere rol. Zolang zich geen echte topper aandient, verricht ik deze taak”, sprak de tijdelijke hoofdtrainer.

Verlengstuk

Cock Jol heeft het geluk dat hij kan beschikken over verlengstukken in het veld. Ron Cramer, Robin Knoester en Frans Danen zijn voetballers met een toegevoegde waarde voor het team, juist op de momenten dat het tegenzit. En het zat snel tegen in Katwijk. Na achttien seconden - alleen Marcel de Jager had voor Scheveningen de bal getoucheerd - opende Katwijk de score. De bliksemgoal van Marco de Ridder zette de toon voor het vervolg. Er ontspon zich een zenuwachtig duel, waarin spelers onderling kleine oorlogjes uitvochten. Scheidsrechter Van Leeuwen sloeg met zijn taxaties van de ernst van overtredingen geregeld de plank mis. De arbiter trok gele kaarten voor betrekkelijk onschuldige handelingen en toonde zich genadig bij diverse forse aanslagen. Aan Katwijk-zijde solliciteerde De Ridder na zijn eerdere gele kaart nadrukkelijk naar rood. Namens Scheveningen greep Tellier in zijn emotie wel eens naar te grove middelen.

Katwijk-trainer Bob Kootwijk betreurde de hoofdrol van de scheidsrechter. Hij haalde daarbij uiteraard ook de strafschop aan, nadat Danen slim over het uitgestoken been van libero John van der Meer was geduikeld. Scheveningen kwam daardoor op een kwartier voor het einde voor de tweede keer op voorsprong (2-3), met de zevende zege van dit seizoen in het verschiet.

Kootwijk complimenteerde zijn ploeg na afloop voor de getoonde veerkracht. Katwijk is per slot van rekening een team in opbouw, zo stelt Kootwijk bij herhaling vast. Dat mag zo zijn, maar Katwijk kan nog wel altijd gebruik maken van de talenten van De Ridder en Hans Zwaan. Cock Jol, aangesproken op de wat eenzame positie voorin van Ron de Jager, noemde niet direct namen, maar verklapte wel mogelijke versterkingen gezien te hebben voor Scheveningen. Voor Zwaan, 32 jaar, is een overgang geen echt reële optie meer. De drie jaar jongere De Ridder is daarentegen wel degelijk bruikbaar voor Scheveningen. Maar of dat realiteit wordt voor de spelersvergoeding (maximaal 15 000 gulden per jaar) die de KNVB wil gaan invoeren in het amatervoetbal, is uiterst twijfelachtig. In en rond de bollenstreek gelden al lang andere normen in de strijd om gunsten van spelers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden