Een andere, gelukkiger Henin

Fred Buddenberg

Voor Justine Henin is het Court Central van Roland Garros een theater vol herinneringen. Na een afwezigheid van twee jaar keerde de Waalse gisteren terug in het stadion, dat haar als tennisster en als mens zoveel levenslessen meegaf. „Het voelde een beetje als thuiskomen”, erkende Henin nadat ze ten koste van de Bulgaarse Pironkova de tweede ronde had bereikt. En spannend vond ze het ook. „Dit toernooi heeft een speciale plek in mijn hart en ik had geen idee hoe ik met mijn emoties zou omgaan.”

Henin – volgende week wordt ze 28Â – bedankte de organisatoren van de French Open. Ze vond het een eer dat ze het toernooi mocht beginnen op het haar zo dierbare Court Philippe-Chatrier. De laatste twee jaar bezocht ze het tenniscomplex aan de Avenue de la Porte d’Auteuil als toeschouwer en destijds was het ondenkbaar dat ze er ooit als tennisster zou terugkeren. „Ik had nooit verwacht hier ooit weer te spelen. Ik was ook best nerveus. Bij het betreden van de baan kwamen er veel herinneringen naar boven. Ik heb hier zoveel gespeeld en toch voelde het vreemd. Maar dat was snel voorbij, zeker ook door de vertrouwde steun van het publiek.”

De eerste herinneringen van Henin aan Roland Garros dateren van 1992, toen ze in het stadion met haar terminale moeder naar de finale Graf-Seles keek. Daar wil ik later ook staan, zei ze tegen haar moeder die een paar maanden later overleed. Henin droeg de eerste titel, in 2003, aan haar op. Vier jaar later herstelde ze vlak voor Roland Garros de verstoorde relatie met haar vader, zuster en twee broers. Aanleiding was een zwaar auto-ongeluk van een van de broers. Ze won het kampioenschap en bedankte haar familie. Inmiddels staat de relatie met haar broers weer onder druk. Thomas en David werden eerder deze maand veroordeeld voor oplichting en het witwassen van geld.

Henin verraste de tenniswereld door in mei 2008 pardoes haar afscheid als tennisster aan te kondigen. Ze was op dat moment de nummer één van de wereld en zou een paar weken later als titelverdedigster naar Roland Garros reizen. Een beslissing waarvan ze nooit spijt heeft gehad. „Ik wilde uitvinden wie ik was zonder racket in mijn hand”, zei Henin. „Twintig jaar lang was ik alleen maar tennisster, maar wat was de echte wereld? Die heb ik ontdekt en nu heb ik ook veel vertrouwen in mijzelf buiten de tennisbaan. Het werk voor Unicef heeft mij ook gevormd. Of ik veranderd ben als mens? Misschien iets toleranter, maar vooral gelukkiger, en dat is het belangrijkste.”

De zevenvoudig grandslamkampioene meende dat ze als tennisster nog niet zover was als in 2007. Minder consistent vooral, maar dat had volgens haar alles te maken met haar lange afwezigheid. „Ik ben pas vijf maanden terug en dit is pas mijn tweede grandslam. Zelfs met de ervaring die ik heb, is het moeilijk zo snel op het oude niveau terug te keren. Ik beschouw 2010 als een overgangsjaar. Het vergt veel opofferingen en tijd en het is nu te vroeg om al conclusies te trekken.” In de tweede ronde speelt de huidige nummer 22 van de wereld tegen de Russin Zakopalova. „Het enige wat ik van haar weet is dat ze een moeilijke naam heeft.”

Henin oogde opvallend ontspannen na haar triomf (6-4 en 6-3) op Pironkova, volwassen ook. Niet meer die schichtige blik in de ogen die altijd met een soort wantrouwen de wereld inkeken. En praten met het hart op de tong, niet meer elk woord op een goudschaaltje wegend. „Mensen denken van mij dat ik erg in mijzelf ben gekeerd, maar dat beeld klopt helemaal niet. Ik ben juist iemand die veel wil en moet praten. Zeker als ik ontspannen ben. Het werkt bij anderen vaak op de lachspieren, als ik maar blijf praten. Ik ben geen loner, wil juist alles delen. Alleen op de tennisbaan kan ik mij afsluiten voor de omgeving.”

Om helemaal te breken met het verleden betrok Henin vorig jaar een eenvoudig huis in Ave-et-Auffe, een fusiedorp in de Ardennen met iets meer dan tweehonderd inwoners. Ver weg van de glamour van Monte Carlo, waar ze zich nooit echt thuis voelde. Het was ook vooral een vlucht voor de niet altijd even positieve media-aandacht in België, waar ze nimmer kon wedijveren met de populaire Vlaamse Clijsters. Gisteren liepen Henin en de geblesseerde Clijsters elkaar even tegen het lijf in de catacomben van het stadion. Clijsters had de partij van Henin niet gezien, ze had gekeken naar haar vriendin Flipkens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden