Een ander type in de dug-out

Een horde hockeyjournalisten reisde Tom van 't Hek achterna naar Essen, toen hij, begin oktober 1994, voor het eerst als coach langs de lijn stond bij een interland van de Nederlandse vrouwenploeg.

Johan Woldendorp

Van 't Hek veinsde de verbazing, zijn speelsters wisten werkelijk niet wat ze zagen. Vrouwenhockey bestond wel, maar niet in de belevingssfeer van de media. ,,Hij had een groot aandeel in de beeldvorming van die tak van sport'', trapte voorzitter André Bolhuis van de KNHB bij de presentatie van Marc Lammers als nieuwe bondscoach een open deur in.

De 31-jarige Brabander loodste de vorige week in het Engelse Milton Keynes Spanje naar de Olympische Spelen van Sydney en hoefde daarom niet langer verstoppertje te spelen. Van 't Hek kondigde vorig jaar reeds aan na 'Sydney' te zullen stoppen. Sindsdien zong de naam Lammers al rond.

De vijfvoudig international, die als speler door zwakke enkelbanden eigenlijk nooit het clubniveau (Den Bosch) ontgroeide, zette zichzelf al in de 'markt' in de periode van veertien maanden dat hij assistent-bondscoach onder Van 't Hek was. In oktober 1996 koos de vroegere Cios-student voor die leerschool. Het aanbod van Spanje om daar bondscoach te worden, was vervolgens te mooi om te laten lopen. Ruim vier maanden voor het WK in Utrecht zag de hockeybond hem met lede ogen vertrekken.

Bolhuis, toen nog vice-voorzitter met topsport in zijn portefeuille, worstelde met het verzoek van Lammers, bekende hij gisteren. ,,We hebben ons hardop afgevraagd of we dat wel wilden. Het was voor niemand leuk of gunstig, alleen voor Marc zelf. We hebben erin toegestemd vanuit de filosofie: als we nu investeren in zijn vertrek, komt hij misschien wel weer terug.''

Dat gebeurt per 1 januari 2001. Het vertrouwen in de jonge, tamelijk onervaren coach is dermate groot dat hij een voltijds contract tot en met de Olympische Spelen van 2004 (Athene) kreeg aangeboden. Hij profiteert in dat opzicht van het zendelingenwerk van Van 't Hek en de goede prestaties die de voormalige arts neerzette: brons op de Olympische Spelen van '96, zilver op het WK twee jaar later en Europees goud in Keulen, vorig zomer. Met Lammers verschijnt er een heel ander type dan Van 't Hek in de dug-out. ,,Iedereen weet dat Tom heel goed is in het creëren van sfeer. Van zijn teambuilding heb ik veel opgestoken. Ik heb gelachen om zijn grapjes. Die maak ik niet. Ik ben communicatief minder onderlegd dan hij. Maar ik heb andere, sterke eigenschappen. Die liggen vooral in de technische en tactische sfeer.''

In Spanje, dat slechts 400 hockeysters telt, moest Lammers na de mislukte Spelen van Atlanta alles van de grond af opbouwen. Alle geroutineerde speelsters hadden er de brui aangegeven, zijn reservoir bestond uit meisjes onder de 21. De clubcompetitie op het Iberisch schiereiland stelt niets voor, zodat Lammers meer cursussen dan centrale trainingen gaf. Stilaan won hij het vertrouwen van de gefrustreerde hockeysters. De kwalificatie voor Sydney werd gevierd als een kampioenschap. Zijn einddoel in Spaanse dienst is de zesde plaats op de Spelen.

Het Nederlands vrouwenteam past perfect in de carrièreplanning van Lammers. De uitvinder van de krulstick (de 'Sinterklaas-stick', hij zag het als een geducht wapen bij de strafcorner) stoot zijn sportzaak af en beklaagt zich er niet over dat hij het goede Spaanse leven (elke dag op het strand, een mild belastingregime) inruilt voor de Nederlandse 'struggle of life'. Het trainen van mannen vindt hij nog niet aan de orde. ,,Daarvoor ben ik te jong. Ik kan geen jongens trainen met wie ik heb gehockeyd.''

Lammers wordt verantwoordelijk voor het gehele vrouwentraject, inclusief Jong Oranje en de jeugd eronder. Bijna zes jaar na de eerste voorzichtige schreden van Van 't Hek op het vrouwenpad vindt de bond het vanzelfsprekend dat Lammers als de eerste fulltime vrouwencoach door het leven stapt. De nieuwe bondstrainer wil meer aandacht aan individuele training schenken door speelsters, die een dagdeel vrijaf hebben, op te zoeken in plaats van hen in het Wagenerstadion in Amstelveen te ontbieden. Over zijn doelstelling is hij ook duidelijk: olympisch en wereldkampioen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden