Een Alva met kronkelige stamboom

FRANS DIJKSTRA

De hertogin van Alva was met haar 57 titels 's werelds adellijkste mens. En ze was ook nog eens de rijkste vrouw van Spanje die met haar flamboyante leven niet weg te denken was uit de roddelbladen. In Nederland roept de naam Alva bij mensen die nog geschiedenis op school hebben gehad, gedachten op aan de moorddadige onderdrukker van de opstand tegen Spanje. Dat was de derde hertog van Alva, een tiran in Nederland, maar een held in Spanje.

Formeel was Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart een nazaat van hem als achttiende hertogin van Alba, zoals de Spanjaarden de naam spellen. Maar haar stamboom was erg kronkelig.

Cayetana, zoals ze kortweg wordt aangeduid, heeft haar faam eigenhandig verdiend. Met haar familiefortuin, dat wordt geschat op 3 miljard euro, herbouwde ze haar geboortehuis, het Liria Paleis in Madrid, dat was verwoest in de Spaanse Burgeroorlog.

Tijdens die oorlog vluchtte ze met haar familie naar Londen waar haar vader, de 17de hertog, het fascistische bewind van generaal Franco vertegenwoordigde. Ze trouwde met de hertog van Sotomayor in 1947, een huwelijk dat het duurste ter wereld heette te zijn. Ze kregen zes kinderen, tot hij in 1972 stierf.

Drie jaar later trouwde ze met een elf jaar jongere, uitgetreden priester, die haar biechtvader was geweest. Ook hij stierf.

In 2011 vond ze een twintig jaar jongere echtgenoot, een ambtenaar. Koning Carlos bemoeide zich ermee, omdat de man een geldjager zou zijn. Toen hij een verklaring ondertekende dat hij geen aanspraak zou maken op haar fortuin, stond niets hun geluk meer in de weg.

"We hebben het geweldig goed samen", zei hij. "Ik voel me vaak de oudste van ons tweeën."

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva werd op 28 maart 1926 geboren in Madrid. Ze stierf in Sevilla op 20 november 2014.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden