Een allegaartje van piraten en prostituees

De Verenigde Staten vierden gisteren Thanksgiving, het meest nationale semi-religieuze feest van de Amerikanen. Met kalkoen, cranberries en pecannotentaart wordt ervoor gedankt dat in de 17de eeuw de kolonisatie van de nieuwe wereld begon.

Doorgaans wordt daarbij aan de (Britse) Pilgrim Fathers gedacht, maar publicist Russell Shorto zet in de New York Times een andere groep kolonisten uit die tijd in de schijnwerper: de Nederlanders die zich onder aanvoering van Peter Stuyvesant ook aan de oostkust vestigden, 'een allegaartje van etnische groepen met een bovenmatig aantal piraten en prostituees'. Deze groep vergeten pioniers heeft Amerika's eerste smeltkroes gesmeed en ze waren zelf afkomstig uit de smeltkroes van Europa, de 17de-eeuwse Republiek der verenigde Nederlanden.

,,Dit is de regio die historici nu beschouwen als de geboorteplaats van de religieuze veelvormigheid in Amerika, want dat lag ten grondslag aan de smeltkroesgedachte. Kijk maar eens naar de culturele prullaria, die de vergeten Nederlandse kolonie introduceerde. Santa Claus -Sinterklaas- was een heilige wiens jaarlijkse intocht voor het eerst werd gevierd in New Amsterdam. Amerikanen eten 'cookies' en geen 'biscuits', omdat de Nederlandse kolonisten hun kinderen 'koeckjes' gaven en daarmee een Amerikaans instituut schiepen. Op zichzelf zijn zulke dingen onbetekenend, maar bij elkaar laten ze zien dat Amerika's eerste gemengde samenleving nooit echt is verdwenen, maar verweven is in het DNA van de natie.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden