'Een akkoord na 250 jaar vechten bestaat niet'

AMSTERDAM - De O'Reilly's Irish Pub in de Amsterdamse Paleisstraat, achter het Koninklijk Paleis, is afgeladen vol, deze historische vrijdagavond om half acht. Binnen hangt een bioscoopgroot doek waarop televisiebeelden worden geprojecteerd. In Noord-Ierland is de persconferentie over het net bereikte vredesakkoord nog aan de gang, maar de Ierse en Britse bezoekers van de Ierse pub kijken niet naar de BBC, maar naar voetbal tussen twee Engelse clubs: Manchester United-Liverpool.

ANITA LOWENHARDT

Desondanks is een ouder echtpaar met onvervalste Ierse tongval absolutely delighted over het vredesakkoord. De man vertelt dat hij de onderhandelingen op de voet heeft gevolgd. Vanuit New York, waar het in Ierland geboren echtpaar al jaren lang woont.

Twee jongens en twee meisjes komen de pub binnen. Eén van de jongens, uit het Britse Manchester, is somber. “Mensen die nog steeds Oranjemarsen houden om te vieren dat de protestantse koning Willem III honderden jaren geleden de katholieken versloeg, zullen never nooit vrede accepteren”, zegt hij voor hij naar binnen rent om de voetbalwedstrijd te bekijken.

De twee meisjes, ook Engels - één van hen woont al een tijd in Amsterdam -, zijn een stuk optimistischer. “De mensen in Noord-Ierland willen vrede, zij hebben schoon genoeg van de burgeroorlog.” Over premier Tony Blair, toch mede-architect van het belangrijke vredesakkoord, is het meisje dat in Amsterdam woont minder positief. “Ik ben blij dat hij premier is, want het schijnt een verandering zijn en de Britten vinden hem aardig, maar hij denkt te veel dat hij een kopie van Bill Clinton is. Thatcher was veel minder geliefd, maar was meer een leider dan Blair.”

Terwijl het begint te regenen zitten op het overdekte terras vier mannen, zo te zien tussen de dertig en de veertig jaar en Brits. Van het bereikte akkoord weten ze nog niets, ze zijn net aangekomen uit Zuid-Afrika, waar ze wonen. “Op het eerste gezicht lijkt het me fantastisch, zegt één van hen, “maar het hangt er vanaf wat het akkoord inhoudt. Ik geloof echter niet dat de katholieken in Noord-Ierland hun strijd zullen opgeven.”

“,Je bent wel een beetje bevooroordeeld voor de enige hier aan tafel die niet katholiek is”, zegt een ander. “Ik ben niet protestant”, antwoordt de eerste, “mijn familie stamt uit het zuiden van Ierland, maar ik ben niet religieus.”

“Het enige akkoord”, zegt de ander daarop, “in Noord-Ierland zal zijn dat één van de partijen vertrekt. De protestanten voelen zich niet Iers en zullen zich dat ook nooit voelen.”

De 'niet religieuze' Brit van Ierse afkomst bromt dat hij niet gelooft “in een vredesakkoord dat in 36 uur tot stand kwam na 250 jaar vechten. Dat kan geen akkoord zijn. Nooit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden