Een agente, buschauffeur en metselaar vertellen waarom ze staken: ‘Straks is het te laat’

Wijkagente Jolanda van den Bos. Beeld Phil Nijhuis
Wijkagente Jolanda van den Bos.Beeld Phil Nijhuis

Een agente, een buschauffeur en een nog jonge metselaar. Zomaar drie vaklieden met een zwaar beroep, die zich zorgen maken over de pensioenleeftijd die steeds verder opschuift en daarom vandaag het werk 66 minuten neerleggen.

Dirk Waterval

Jolanda van den Bos (52) Wijkagent

"Als agent doe ik écht mijn best om fit te blijven. Ik ga naar de sportschool en doe aan hardlopen. Maar als ik met mijn zware bepakking achter een woninginbreker van twintig aan ren, leg ik het toch af. Niet bij te houden."

Eigenlijk heeft Van den Bos een vrij rustige positie binnen de politie: die van wijkagent in een paar kleine dorpskernen in de buurt van Spijkenisse. Maar wegens een tekort aan mankracht moet ze regelmatig nachtdiensten draaien in het uitgaanscentrum, waar vaak een vechtpartij is. "Dan trek ik op mijn 52ste mijn wapenstok. Klappen uitdelen en die vooral ook ontwijken. Iedereen begrijpt: hoe ouder je wordt, hoe brozer."

Vandaar dat Van den Bos vandaag protesteert op het Haagse Malieveld: ze is de stijgende pensioenleeftijd zat. "Naast fysiek wordt het werk mentaal ook zwaarder naarmate je langer werkt. Je stopt alle schokkende gebeurtenissen die je meemaakt in je rugzakje, dat blijft zich opstapelen." Afgelopen donderdag was ze nog betrokken bij drie reanimaties. Laatst moest ze een jongen vertellen dat zijn moeder van de flat was gesprongen. Een andere keer is ze weer de eerste die binnenloopt bij een man die zichzelf heeft opgehangen.

Een ouderenbeleid is er niet binnen de politie, zegt ze. "Je bent afhankelijk van je leidinggevende. Die kan je op een rustiger positie zetten naarmate je ouder wordt, maar alleen als je geluk hebt. Er moet wel plek voor zijn.

"Mijn man is ook wijkagent, hij is nu 57. Wij hebben samen bedacht dat we eerder gaan stoppen. Nu zou ik door moeten tot 69, maar dat is niet te doen. Waarschijnlijk gaan we door tot ons 64ste. Dan stoppen mag - het gaat alleen erg ten koste van de hoogte van je pensioen. Het moet maar. We willen daar nog wel even van kunnen genieten namelijk.”

Richard Luckerhoff (50) Buschauffeur

null Beeld
Beeld

Is er een mooiere baan dan die van buschauffeur, vraag je je af als je met de Amsterdamse Richard Luckerhoff (50) praat. "In je bus ben je praktisch eigen baas. En ik vind het leuk om me dienstbaar op te stellen. Zeker met lekker weer, denk ik: dit is fantastisch mooi."

Toch legt hij zijn werk vanochtend neer tussen 6.00 en 7.06, om van het kabinet te eisen dat de pensioenleeftijd voorlopig op 66 blijft staan. "Ik zal door moeten tot mijn 70ste als het zo doorgaat. Het kabinet zegt dat dat nodig is omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden. Nou, ik weet niet hoe ze aan die cijfertjes komen, maar om mij heen zie ik heel andere dingen. Collega's worden ziek, of geven de spreekwoordelijke pijp net twee jaar na pensionering aan Maarten."

Naast leuk is het werk evengoed zwaar. "Je rijdt onder constante tijdsdruk. Na een paar dagen van ochtenddiensten, die soms beginnen om 4 uur, moet je over op de avonddiensten die tot half twee 's nachts doorgaan. Daar gaat je bioritme.”

Sjoerd van der Zwaag (35) Bouwvakker

null Beeld
Beeld

Sjoerd van der Zwaag metselt gevelelementen in Groningen en Friesland. Om kwart voor zes rijdt hij van huis, om zeven uur staat hij op de bouwplaats. Hij weet ook wel dat hij wat jong is om al zo met zijn pensioen bezig te zijn. "Maar als ze die stijging van de pensioenleeftijd nu niet stopzetten, is het straks helemaal te laat."

Hij moet door tot 70 jaar en zes maanden, weet hij. En dat terwijl het werk er niet lichter op is geworden de laatste jaren.

"Ik begon rond 2000 in de bouw. Toen was dat nog leuk. Je mocht nog schuilen in de keet als het regende. Nu is er door concurrentie steeds meer tijdsdruk. Je moet je kostte wat het kost door. Altijd. Bij 35 graden en bij - 10."

Van der Zwaag gaat met driehonderd collega's van zijn bedrijf actievoeren. Zijn timmermaat is 57 en kan niet meer op zijn knieën zitten. Zijn rug is kapot. "En heel veel oudere collega's lopen kreupel, of komen sloom over."

Lees ook:

De treinen staan maandag 66 minuten stil in het kader van acties voor een lagere pensioenleeftijd

Onder meer treinpersoneel, buschauffeurs, leraren en schoonmakers leggen vandaag 66 minuten het werk neer. De leden van vakbonden FNV en CNV willen het kabinet met hun actie duidelijk maken dat de pensioenleeftijd te snel oploopt. Wat zijn hun kansen op succes?

FNV: Er komen nog een hele hoop stakingen aan

Het kabinet krijgt na maandag nog meer stakingen op zijn bord als het de AOW-leeftijd niet bevriest, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. ‘We blijven stakingen organiseren totdat minister Koolmees van sociale zaken over de brug komt.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden