Een afzuigkap voor parfum en sigarettenrook

De Oxygen van Electrolux. (\N) Beeld
De Oxygen van Electrolux. (\N)

De deuren en ramen gaan weer dicht, de gordijnen sluiten. Voor wie met de herfst in aantocht dacht te kiezen voor de geborgenheid en veiligheid binnenshuis, heeft Electrolux (’Thinking of you!’) een verontrustend bericht. Ons huis is vervuild!

De bouwwijzen van woningen – met betere isolatie, minder ventilatie en nieuwe bouwmaterialen – zorgen voor meer luchtverontreiniging binnenshuis. „Verhoogde blootstelling aan de luchtvervuiling binnenshuis verlaagt niet alleen de zuurstofopname – wat leidt tot slaapproblemen – het verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van astma, hooikoorts en andere gezondheidsproblemen”, aldus Electrolux. Dat is nog eens een lekker begin van het winterbinnenseizoen.

Maar gelukkig zegt Electrolux ook een oplossing te hebben: de nieuwe Oxygen. Het schijnt een van de best presterende luchtreinigers op de markt te zijn, met ’fluisterstil’ geluidsniveau, zodat hij ook op de slaapkamer kan worden neergezet. Het apparaat ziet eruit als een compacte airco – hij is een stuk platter – die eenvoudig in de hoek van de kamer kan worden gezet. Hij is volgens de leverancier in staat 313 kubieke meter zuivere lucht per uur te leveren. De actieve koolfilters en zeer fijne uitwasbare HEPA-filters verwijderen tot 99,97 procent van de schadelijke deeltjes zoals schimmelsporen, stuifmeel, zwevende alergenen van huisdieren, stofmijten en tabaksrook. Omdat hij is uitgerust met een ’elektronische neus’ verhoogt hij de luchtstroom zodra hij parfum of sigarettenrook waarneemt. Als op zaterdagavond de visite plaatsneemt, gaat dus automatisch de afzuigkap aan.

Het Astmafonds doet geen uitspraken over apparatuur, maar volgens projectleider binnenmilieu Elly Katsma mag aan een filter nooit een gezondheidsclaim worden gehangen.

Prof. dr. J. van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven kent het nieuwe apparaat van Electrolux nog niet, maar vraagt zich af of de filters hun werk wel kunnen doen. „Maar laat ik nu eens even aannemen dat het apparaat technisch deugt. Dan nóg zal het weinig effect sorteren. Het zal heus wat vuile lucht zuiveren, maar het punt is dat slechts een paar promille van de vervuiling in de lucht zweeft. De meeste verontreiniging hecht zich aan oppervlakte: aan de wanden, in het tapijt, de gordijnen. Stel, je zet het apparaat in een hoek van de kamer en je gaat op een stoel zitten. De verontreiniging in de zitting wordt vervolgens uit de zitting geblazen, die adem je in. Of er vervolgens ergens in de ruimte nog een filter staat, doet er dan niet meer toe.”

Hetzelfde geldt volgens Van Bronswijk voor een afzuigkap in de slaapkamer. „De meeste verontreiniging zweeft daar niet in de ruimte, maar zit in je dekbed of in je matras. Dat gaat eerst je longen in en wordt dan pas door het apparaat gezuiverd.” Bronswijk stelt dat een goed werkend filter alleen effect heeft als dit pal naast je gezicht staat opgesteld. Maar de Oxygen heeft maar een elektriciteitssnoer van 2 meter. En om nu de hele winter liggend bij een zoemende kast door te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden