Paradise Papers

Een afspraak met de Belastingdienst wordt niet altijd gecontroleerd

Belastingdienst Paradise Papers Beeld Trouw
Belastingdienst Paradise PapersBeeld Trouw

Niet alle afspraken met grote bedrijven die de Belastingdienst gaat onderzoeken zijn het speciale team gepasseerd.

Van de ruim 4000 afspraken met bedrijven die de Belastingdienst gaat onderzoeken, zijn er minimaal 800 niet voorgelegd aan het speciale controleteam. Deze week lekte een ruling met Procter & Gamble uit, die wél voorgelegd had moeten worden terwijl dat niet is gebeurd. Hoeveel van die 800 rulings langs het team hadden moeten lopen, is niet bekend. De Belastingdienst gaat dat nu zelf onderzoeken.

Staatssecretaris Snel van financiën laat ruim 4000 rulings opnieuw controleren op de gevolgde procedure. Dit zijn alle afspraken met grensoverschrijdende effecten die de Belastingdienst heeft gemaakt met bedrijven. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat van die 4000 zo’n 3200 zijn afgegeven door het speciale rulingteam. Het ministerie van financiën bevestigt dit. Een vijfde is dus niet voorgelegd.

De uitgelekte ruling liet zien dat een lokale inspecteur op eigen houtje de Amerikaanse multinational Procter & Gamble toestemming gaf om 676 miljoen dollar door te sluizen naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden. Dat leverde het concern een besparing op van 169 miljoen dollar.

Speciale regeling

Volgens de fiscus betreffen de minimaal 800 rulings die niet door het rulingteam zijn gecontroleerd onder andere ‘zekerheid vooraf op het gebied van de aftrek van rentebetalingen aan het buitenland en de innovatiebox’. Dat laatste is een speciale regeling waarbij winst die met innovatieve vondsten is behaald nauwelijks wordt belast. In de laatste miljoenennota werd gewaarschuwd dat dit steeds meer geld kost, doordat bedrijven steeds meer inkomsten onder de innovatiebox mogen schuiven.

Door deze fiscale subsidie kreeg de Belastingdienst in 2013 een kleine 900 miljoen euro minder binnen, in 2016 bijna 1,7 miljard. Uit eerdere gelekte documenten bleek dat die fiscale stimulans vooral terecht komt bij grote bedrijven, waaronder buitenlandse concerns die er via Nederlandse vestigingen van profiteren.

Ook bij de innovatieboxrulings tekende tot voor kort slechts één inspecteur. Pas sinds 1 maart van dit jaar is hiervoor een zogeheten tweede handtekeningzetter aangesteld, die werkt bij het speciaal ingerichte rulingteam van de Belastingdienst.

Dat is gebeurd ‘om de kwaliteit van de rulings beter te waarborgen’, schrijft de Belastingdienst in een intern stuk dat onlangs via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur boven tafel is gekomen. Belangrijke reden voor die ‘kwaliteitsslag’ is dat rulings over de innovatiebox voortaan met andere EU-landen moeten worden gedeeld, aldus het stuk.

Intussen klinkt er kritiek op het besluit van staatssecretaris Snel om de Belastingdienst zelf de rulings te laten onderzoeken. “Dat is niet handig”, zegt emeritus hoogleraar belastingrecht Richard Happé in een interview met Trouw. Hij bepleit onafhankelijk onderzoek. “Waarom nemen ze niet een gepensioneerde rechter of onafhankelijke wetenschapper? Nu kun je niet uitsluiten dat er een discussie komt over de slager die zijn eigen vlees keurt.”

Een woordvoerder van de Belastingdienst noemt het juist ‘logisch’ dat de fiscus het onderzoek zelf doet. “We willen het snel doen, en we hebben er de benodigde expertise voor.”

Happé is verder kritisch op de manier waarop inspecteurs in het rulingteam de laatste tijd het vestigingsklimaat in Nederland hebben moeten promoten. Leden van het team gingen met premier Rutte naar Silicon Valley, om daar het Nederlandse belastingklimaat aan te prijzen. “Inspecteurs moeten er op toezien dat de wet volgens de bedoeling wordt toegepast. Nu zadel je ze op met de vraag of het goed is voor de bv Nederland. Dat moet je niet doen.”

Lees de laatste onthullingen uit de Paradise Papers op trouw.nl/paradisepapers.

Hoe zat het ook alweer precies met die afspraak met de Belastingdienst? In deze video leggen we het beknopt uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden