'Een affaire maakt levenslustig'

Actrice Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol - Constance - in een komedie over liefde. Een interview aan de hand van citaten uit 'Een ideale vrouw' van W. Somerset Maugham.

INTERVIEW | RINSKE WELS

Mevrouw Culver (moeder van Constance): 'Als John Constance zo nodig moet bedriegen, dan ook maar het liefst met iemand die wij allemaal kennen.'

Reidinga: "Het verhaal is op zich simpel: vrouw in huwelijk wordt bedrogen. Maar hoe zij daar mee omgaat, is ontzettend slim. Ik las het stuk en dacht meteen: nou zeg, dat is een goed type! Daarnaast vind ik het mooi dat het over vrouwen gaat, over relaties en over onafhankelijk worden. Het gaat ergens over, zonder dat het heel belerend is of dat het door je strot geduwd wordt.

"'Een ideale vrouw' zit vol Britse humor, de personages zijn niet op hun mondje gevallen. Het is heel beleefd, met een grap en een knipoog, maar ondertussen... Heel onderkoeld allemaal, dus het vraagt een hoop techniek van ons als acteurs. Het is tongue in cheek, echt het plaatsen van zinnen."

Marie-Louise (beste vriendin van Constance): 'Kijk, jij hebt gevoel voor humor: dat stoot mannen af.'

"Ik weet niet of het genre komedie aan mij kleeft. Volgens mij ben ik een 'er-tussenin-actrice'. Ik hou ook van droevige dingen, maar dan moet er altijd wel humor in zitten, dat wel."

Constance: 'Ik ben nu onafhankelijk en dat is echt het lekkerste dat ik me kan herinneren sinds ik m'n eerste aardbeienijsje at.'

"Die arme Jet Bussemaker (minister van onderwijs) heeft net half Nederland over zich heen gekregen omdat ze vindt dat vrouwen financieel onafhankelijk van hun man zouden moeten zijn. Daar zegt ze niks geks mee. Als 52 procent werkt en de rest financieel afhankelijk is, vind ik dat persoonlijk nogal wat. Zo ouderwets is dit stuk uit 1926 helemaal niet. Het is bijna gênant. Er valt nog wel wat te behalen, laat ik het zo zeggen. Ik hoop trouwens heel erg dat ze komt kijken."

Constance: 'Ik wil niet langer de klassieke huisvrouw zijn.' "Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ging werken. Mijn moeder werkte wel, maar parttime. Soms werkte ze ook helemaal niet. Ik kan me nog wel herinneren dat vriendinnen van mijn moeder het heel erg vonden dat zij van mijn vaders salaris leefde. Dat vond ik zielig voor mijn moeder, dat ze zo streng voor haar waren. Want ik vond dat ze het heel erg goed deed.

"Ik wilde van kleins af aan toneelspelen en dat vonden mijn ouders hartstikke leuk. Mijn moeder zegt tot op de dag van vandaag: 'Ik geniet ook van jouw beroep, want ik kan overal mee naar toe'."

Constance: 'Luister, ik wil nog eenmaal, voor het niet meer kan, worden omhelsd door iemand die de grond aanbidt waar ik op loop.'

"Verliefdheid gaat over. Constance is vijftien jaar getrouwd en heeft een gelukkig huwelijk. Dat meent ze echt. Maar ze wil ook dat iemand nog één keer waanzinnig verliefd op haar is. Dat begrijp ik. Net zoals ik heel goed begrijp dat mijn echtgenoot niet meer de hele dag naar mij smacht of ik naar hem. Dat zou toch dodelijk vermoeiend zijn. Dat je zenuwachtig aan tafel zit: wat vindt hij van me? Heb ik wel het juiste jurkje aan? O, ik zeg nu iets heel stoms...

"Ik geloof dat je van een affaire heel levenslustig kunt worden. Maar je moet maar zo modern zijn als Constance om ermee om te gaan. Zij is niet jaloers. Zo werkt het niet in het echte leven. Althans, het is heel gecompliceerd en moeilijk. De seksuele revolutie was ook niet echt een doorslaand succes. Daar zijn we op teruggekomen. Nu leven we volgens mij weer in een behoorlijk conservatieve tijd. Het blijft worstelen hè."

Constance: 'Mannen zijn net kleine jongens. [...] Ze missen iedere diepgang en verfijning. Ik vind ze lief, maar het zou zot zijn om ze serieus te nemen.'

"Daar ben ik zelf veel genuanceerder in, ik ben gek op mannen! Ze hebben een andere kijk op het leven en dat is heel verfrissend. Ze zijn echt anders, gelukkig maar. Het lijkt me heel saai zonder ze. Ik heb er natuurlijk zelf vier. Zou niet leuk voor ze zijn anders. Of eigenlijk heb ik er vijf, want ik heb ook nog een hond met een piemel. Maar ik vind het heel geestig dat Constance dat zo zegt. Ik vind eigenlijk heel vaak dat ze gelijk heeft. Ik heb zelden een personage gespeeld met wie ik het zo vaak eens ben."

Constance: 'Een vrouw van zesenveertig kan aantrekkelijk zijn, maar een man van vijfenvijftig is haast nooit meer gek van haar. Het is dus nu of nooit.'

"Ja, dat is heel jammer door de natuur geregeld. Vrouwen worden de leuke, guitige oma en mannen met grijs haar zijn interessant. Heel oneerlijk. Gelukkig zijn er nog oudere actrices als Meryl Streep en Helen Mirren die nog steeds mooie rollen spelen.

"Zelf ben ik helemaal niet met mijn lichaam bezig. Maar ik kan me wel voorstellen dat ik over een jaar of vijf mijn ogen laat liften. Ik zie het aan mij moeder, haar oogleden hangen. Ik heb, als actrice, mijn ogen nodig om te spelen, maar verder moet je niet aan je gezicht gaan rommelen, dat vind ik zonde."

'Een ideale vrouw' is t/m 28 juli te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Première: zondag 16 juni.

Informatie: www.delamar.nl.

Het Klokhuis en Gooische Vrouwen
Tjitske Reidinga (41) is geboren in Leeuwarden en zat op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar ze in 1997 afstudeerde. Daarna speelde ze onder meer in 'Het Klokhuis' en de film 'Ja zuster, nee zuster'. Echt bekend werd ze als Claire van Kampen in 'Gooische Vrouwen'. In 2002 won ze de Colombina voor haar bijrol in 'Wie is er bang voor Virginia Woolf?', ze kreeg in seizoen 2008/2009 de Johan Kaartprijs en in 2011 ontving ze de Mary Dresselhuys Prijs. Reidinga is getrouwd met acteur Vincent Croiset, samen hebben ze drie zonen: één van drie en een tweeling van negen jaar.

Ze neemt het heft in handen
Tjitske Reidinga speelt Constance in 'Een ideale vrouw' (1926) van W. Somerset Maugham. Haar man John heeft een affaire met haar beste vriendin Marie-Louise. Iedereen weet dat, behalve zij. Denkt men. En dan duikt ook nog een jeugdliefde van Constance op, Bernard. Constance neemt op verrassende wijze het heft in handen.

'Een ideale vrouw' is na 'Het geheugen van water' de tweede zomervoorstelling van DeLaMar Producties met Reidinga in de hoofdrol.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden