'Een aanslag is ook in Nederland reëel'

Parijzenaren die geëvacueerd worden. Beeld afp

Staat Nederland een aanslag te wachten zoals in Parijs? Die kans is reëel, zei  terrorismedeskundige Jelle van Buren vanochtend tegen RTL Nieuws. "Nederland is geen Frankrijk, we moeten dus altijd naar de context blijven kijken. Maar een aanslag kan ook in Nederland plaatsvinden."

Anders dan in Frankrijk is in Nederland altijd geïnvesteerd in de relatie met onder andere moslimgemeenschappen. Cruciaal, volgens Van Buren, omdat zich in die gemeenschappen essentiële informatie bevindt over wat er op terroristisch vlak te gebeuren staat.

Te weinig contact met migranten
Dat Frankrijk vaak doelwit is van terroristische aanslagen heeft volgens Van Buren verschillende oorzaken. Het land is erg actief op het wereldtoneel - in Mali en in Syrië bijvoorbeeld -, kent een lange geschiedenis van terroristische aanslagen uit radicaal islamitische hoek en de groep migranten met een moslimachtergrond is groot.

Met die groep migranten is in Frankrijk veel te weinig contact, merkt Van Buren op. "Er zijn veel problemen op het gebied van integratie. Sommige gemeenschappen leven haast buiten de samenleving." Zonde, want juist daar bevindt zich heel veel informatie over mogelijk aanslagen. "Als er geen verhoudingen zijn tussen autoriteiten en gemeenschap, kun je dat soort cruciale informatie missen. Dat is geen goede ontwikkeling."

Kernteam kabinet komt bijeen
Om tien uur vanochtend komt een kernteam van het kabinet - bestaande uit premier Rutte, vice-premier Asscher, minister Plasterk van binnenlandse zaken, minister Van der Steur van justitie en minister Koenders van buitenlandse zaken- bijeen om de dreiging in Nederland te bespreken. Die dreiging is momenteel substantieel, meldt NOS. Hoogstwaarschijnlijk blijft dat niveau gehanteerd, maar het is goed mogelijk dat er meer toezicht komt op de Nederlandse grenzen, aldus de nieuwszender.

Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme, benadrukt dat er na de aanslag op magazine Charlie Hebdo al veel maatregelen zijn getroffen. Op stations staat meer politie en ook he parlement wordt beter beveiligd. En inmiddels is de beveiliging van asielzoekerscentra opgeschroefd. "Maar de samenleving wil dat ook horen. Mensen zijn bang, voelen woede. Het kabinet moet nu dus vooral gaan nadenken over wat het gaat zeggen", aldus Bakker in een interview met NOS.

Premier Rutte heeft zich nog niet voor de camera uitgelaten over de aanslagen in Parijs. Wel heeft hij zijn medeleven betuigt aan de Franse president Hollande. Bij aanslagen in de Franse hoofdstad kwamen minstens 150 mensen om het leven. Honderden raakten gewond. Terroristen, die nog niet zijn geïdentificeerd, pleegden op vijf plekken in de stad aanslagen: in een restaurant, een theater, het voetbalstadion en diverse plekken op straat. Gisteravond riep Hollande de noodtoestand uit. Scholen en universiteiten zijn gesloten. Ook sportcentra, zwembaden en verschillende ambtelijke instellingen zijn dicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden