Een aanbod

Johan Cruijff debuteerde als international op 7 september (van het jaar 1966). En ook Marco van Basten debuteerde op 7 september (van het jaar 1983) in Oranje. Voor beiden is het dit jaar op 8 september de dag van een nieuw begin. Johan debuteert dan als Oranje-klankbord en Marco als bondscoach tijdens een WKkwalificatieduel. De tegenstander is meteen een berg van de eerste categorie; Tsjechië. Als international heeft Van Basten nooit van (toen nog) Tsjecho-Slowakije gewonnen. Cruijff verloor twee keer van Tsjecho-Slowakije, werd in Amsterdam tegen deze ploeg uit het veld gestuurd en won alleen in Praag een keer een oefeninterland.

Nederland-Tsjechië is direct een duel waarbij de absolute nummers één en twee van het Nederlandse voetbal voor de leeuwen worden gegooid. Tegen Tsjechië heeft het Nederlands elftal de laatste tien jaar zeven keer gespeeld en alleen tijdens Euro 2000 was er een overwinning (10). Dat was toen, in Amsterdam, een door de Tsjechen fel betwiste Oranje-zege, want de penalty die Ronald de Boer in de slotminuut versierde en broer Frank benutte (toen nog wel) was een lachertje.

Naast die ene overwinning van het Nederlands elftal won Tsjechië de laatste tien jaar drie keer. Voorts was er drie keer een gelijkspel. Wat in de laatste vijf jaar onder meer opviel was dat de Tsjechische mastodont Jan Koller alleen tijdens Euro 2000 niet wist te scoren tegen Nederland. In de vier andere wedstrijden kreeg hij de bal wel steeds in het doel, en in alle gevallen ging het om de eerste goal. Vier keer bokste Koller op tegen het duo Jaap Stam/Frank de Boer en tijdens het EK in Portugal tegen het duo Jaap Stam/Johnny Heitinga. In alle gevallen hadden de centrale verdedigers grote moeilijkheden en was het door de uitgekookte manier van spelen van de Tsjechen ook nog eens onmogelijk het spel goed van achteruit op te bouwen.

Met andere woorden: Marco van Basten en Johan Cruijff staan meteen al voor een enorme krachtproef. Wat zullen zij an-Jeugdig ders doen dan hun voorgangers op de bank? Dat is een interessante vraag, waarop de gegeven antwoorden zwaar zullen meewegen in het verdere verloop van de WKcampagne richting Duitsland. In de eerste weken van het nieuwe voetbalseizoen wordt bepaald of we een vrolijk jaar tegemoet gaan, dan wel opnieuw van begin af aan achter de feiten aanlopen. Van Basten heeft al laten weten dat hem bij Oranje met name het spel van achteruit helemaal niet bevalt. Wie wil domineren doet dat in eerste instantie inderdaad van achteruit. Zal Van Basten, als beginnende coach, dan net zo slim zijn als zijn Tsjechische tegenstrever Karel Brückner, de koning van de voetbalstrategie? Wie vangt Jan Koller op? Wie biedt Milan Baros en de oude Karel Poborsky of Vladimir Smicer aan de zijkanten tegenspel? Wat doen we dit keer met Pavel Nedved, Tomas Galasek en Tomas Rosicky? Eén ding staat bij voorbaat vast: op het tactische vlak is momenteel echt geen zwaardere tegenstander denkbaar dan het geslepen Tsjechië.

Dat was ook negen jaar geleden al het geval, toen Oranje voor de EK-kwalificatie op Tsjechië stuitte, in Rotterdam niet verder kwam dan 0-0 en in Praag kansloos met 3-1 onderuit ging. Van die laatste ontmoeting is me altijd bijgebleven dat toenmalig bondscoach Guus Hiddink op de luchthaven van Praag - twee dagen voor de wedstrijd - via een bevriende journalist bijna wanhopig op zoek was naar enkele videobanden met hierop de laatste interlands van de Tsjechen. Ik weet niet of Hiddink die banden toen nog te pakken heeft gekregen. Ik weet wel dat zijn opstelling er knettergek uitzag. Linksback Arthur Numan was ineens linksbuiten en linkerspits Peter van Vossen - de man die bij gebrek aan techniek altijd zo veel ruimte nodig had - stond ineens in het drukke centrum als spits te klungelen.

Zo bruin zal Van Basten ze toch niet bakken? Van mijn kant alvast een aanbod: ik heb thuis alle interlands op video, dus Marco kan me zo bellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden