Een 24-uursschool om uit de knoop te komen

AMSTERDAM - Lastige leerlingen kunnen in 2006 in Friesland naar een 24-uursschool. Met 'natuurlijk leren' moeten ze zichzelf weer in het gareel krijgen.

Initiatiefnemers van deze school zijn het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) Zuid-West Friesland en het pedagogisch studiecentrum APS. De school is toegankelijk voor leerlingen uit het hele land die 'weer iets van hun leven willen maken'.

Het CVO en APS spreken het liefst van een 'leef-en leerplaats' in plaats van een internaat. Het woord 'internaat' doet denken aan tucht, orde en strakke regels, terwijl deze organisaties ervan overtuigd zijn dat dit voor de beoogde doelgroep niet zal werken.

,,Ik weet het nog uit mijn eigen jeugd”, stelt directeur G. van den Hoven van het APS. ,,Hoe meer ik 'gedisciplineerd' werd, hoe slim-mer ik werd om al die regels te ontlopen.”

Het concept van de school, die Wyldemerk zal gaan heten, is gebaseerd op het natuurlijk leren. Deze stroming wint in het onderwijs snel terrein: uitgangspunt is dat de leerling of student niet langer afhankelijk is van een docent die hem stuurt, maar zelf bepaalt wat hij belangrijk vindt ('wat betekenis voor hem heeft') en hoe hij wil leren.

Wyldemerk wordt de eerste school voor vastgelopen leerlingen die op deze leest is geschoeid. ,,De jongeren moeten er wel zelf voor kiezen”, licht Van den Hoven toe. ,,Er is een zware toelatingsprocedure. Wij denken aan jongeren van 15 tot 22 jaar die zeggen 'Ik heb er een zootje van gemaakt, maar ik wil nu weer iets van mijn leven maken'.”

De school leidt op tot een einddiploma in alle schoolsoorten (vmbo, havo, vwo). Een vergelijkbare school in Amerika (Eagle Rock in Colorado) is al tien jaar succesvol, vertelt Van den Hoven. De initiatiefnemers streven ernaar de opgedane ervaringen te verspreiden, zodat er meer 24uursscholen komen.

Het CVO en APS hebben 15,6 hectare natuurgebied aangekocht, tussen Balk en Koudum, waar de school wordt gebouwd. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij zich inzetten voor de campus, het natuurgebied en de leefbaarheid van het platteland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden