opvoedvraag

Een 16-jarige die alleen friet en bitterballen eet? Dat is de schuld van de ouders

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Een puber die niets lust behalve friet en brood. Kunnen zijn ouders daar nog iets aan veranderen?

Cindy CLoin

Een 16-jarige puber is tot bijna 2 meter groot gegroeid op een jarenlang menu van brood, friet en bitterballen. Ooit zal hij wel beter gaan eten, dachten zijn ouders. Laten we er maar geen ding van maken. Die hoop durven ze echter niet langer te koesteren. De jongen lust nauwelijks iets. Toen niet en nu nog niet. In zijn kleuterjaren hebben ze weleens hulp gezocht, maar dat zette weinig zoden aan de dijk. Inmiddels drinkt hij af en toe een smoothie en slikt hij extra vitaminen op verzoek van zijn ouders.

Toch vrezen ze voor zijn gezondheid, vooral nu de jongen plannen maakt om over anderhalf jaar uit huis te gaan. Ze zouden zijn eetgedrag graag veranderen. “Straks zit hij elke dag bij de friettent. Is het tij voor die tijd nog te keren of is het bij voorbaat een verloren zaak?”

Motivatie

De strijd aan tafel. Wie dacht dat ­deze na de peuterpuberteit gestreden was, komt bedrogen uit. “Juist met pubers is het weer regelmatig gedoe aan tafel”, weet Natasja Wildeman, kinder­eetcoach bij Spruitjes en Zo!. Pubers hebben veel voedingsstoffen nodig, maar het lijkt of ze enkel interesse hebben in vet en ongezond. Als je je puber linea recta de snackbar in wilt jagen, moet je vooral steeds benadrukken dat hij gezond moet eten. “Op die leeftijd hou je je niet bezig met risico’s op de langere termijn”, zegt Wildeman. “Mijn benadering is meer gericht op de korte termijn. Hoe kun je hem motiveren en eventueel belonen als hij gezonder eet.”

Ook Paulien Rinsema-Jansen, (kinder)voedingscoach bij Geniet MEER, denkt dat de puber in verzet zal gaan als ouders er al te veel aandacht op vestigen. “Maar het is nooit te laat om hem op een positieve manier bij het eten te betrekken. Niet dwingen, maar verleiden. Hij zal ongetwijfeld meer energie krijgen als hij gezonder gaat eten, misschien spreekt hem dat wel aan?”

Zijn ouders kunnen hem vragen om één dag in de week het avondeten te ­bedenken en te maken. Uiteraard geen friet die dag, hij moet wel zelf koken. “Het voordeel aan een puber is dat je een gesprek kunt voeren over eten. Dat is met een peuter natuurlijk een stuk lastiger”, zegt Rinsema. “Ik raad mensen vaak aan om een lijst te maken met groen, oranje en rood eten. Wat je wel lust is groen, rood lust je absoluut niet en oranje is niet lekker, maar te doen. Dan kun je vervolgens van de oranje lijst steeds vaker wat uitproberen.”

Experimenteren

Kinderen, volwassenen trouwens ook, hoeven niet alles te lusten. “Maar experimenteren met gerechten en smaken hoort er wel bij. Misschien lust je echt geen zachtgekookte spruitjes, maar vind je een spruitjestaart of gewokte spruitjes met noten best te eten”, zegt Rinsema. “Daar ligt natuurlijk ook een taak voor ouders, zij moeten bereid zijn om een gerecht eens anders te bereiden dan ze gewend zijn.”

De eetcoaches blikken niet graag terug, liever vooruit. Maar desgevraagd zegt Wildeman dat ouders moeilijk eetgedrag beter vroegtijdig kunnen aanpakken. “Dat kleine kinderen slecht eten en niks willen uitproberen, hoort er een beetje bij. Maar je kunt al wel proberen om je kind verschillende dingen te leren eten. We zijn gewend dat je een kind moet leren fietsen of zwemmen, een kind leren eten hoort net zo goed bij de opvoeding. Juist bij kinderen die van nature weinig lusten of niks willen uitproberen, is het belangrijk om consequent te zijn. Maak duidelijke afspraken over dat je kind bijvoorbeeld van elk nieuw gerecht drie happen moet proeven. En geen boterham smeren als ze het avondeten niet lusten.”

Noodzaak

Vaak trekt het eetgedrag van kinderen wel bij als ze wat ouder worden. Maar niet altijd en zeker niet altijd ­vanzelf. De eetcoaches zien regelmatig volwassenen met een verstoord eetpatroon. “Deze mensen gruwelen van heftige smaken of vreemde structuren in hun mond. Ze hebben daar zelf vaak veel moeite mee en willen het graag veranderen”, zegt Rinsema.

Dat is nu wel net het verschil met deze jongen. Hij voelt geen noodzaak om zijn eetgedrag te veranderen. Wildeman: “Je kunt hem niet dwingen, maar kleine stapjes kun je wel zetten. Koop bijvoorbeeld bruinbrood in plaats van witbrood. En de motivatie om anders te eten, komt wellicht vanzelf. Stel hij krijgt binnenkort een vriendinnetje. Dan wil hij als hij bij haar thuis gaat eten niet steeds zeggen: dat lust ik niet. Wie weet trekt hij dan alsnog bij.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Lees de vragen en antwoorden hier.

Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden