Eemsdelta hoopt op stroomkabel

Import van goedkope, Duitse stroom kan vestigingsklimaat verbeteren en delen van Aldel doen herrijzen

Drie maanden na het faillissement van Aldel beloven aandeelhouders Klesch, Groningen Seaports en de siliciumcarbideproducent ESD-SiC een vooronderzoek naar de aanleg van een kabel tussen Delfzijl en Emden om goedkope stroom uit Duitsland te halen. Goedkope stroom was precies wat Aldel nodig had. De stroomvreter ging over de kop door de ongelijke concurrentiepositie op de Europese energiemarkt.

Over een kabel voor Duitse stroom is lang gesproken. Dat de optie nu weer op tafel ligt, leidt tot voorzichtig positieve reacties. Erik Eshuis, de curator, en Klaas Pijper, de voorzitter van de ondernemingsraad, zeggen dat de gieterij van Aldel, goed voor zo'n vijftig arbeidsplaatsen, misschien weer open kan als aanleg van de kabel haalbaar blijkt. De gieterij verbruikt veel minder stroom dan de elektrolysehallen van Aldel.

Goedkope stroom bevordert het vestigingsklimaat in de hele Eemsdelta. Daarvoor is in maart al een pot geld gekomen van 60 miljoen euro van het Rijk en de provincie. Het geld is bedoeld om de chemische industrie in Groningen - die toch nog altijd werk biedt aan zo'n tweeduizend man - te verrijken met nieuwe initiatieven en Groningers om te scholen naar nieuwe bedrijvigheid. Ontslagen Aldel-medewerkers beweren dat met die 60 miljoen euro ook Aldel te redden was geweest. Curator Klaas Pijper: "Ik snap dat geluid, maar voor redding hebben we echt een structurele oplossing nodig voor de stroomprijzen."

Bij de steun van 60 miljoen euro voor de Eemsdelta hoort een plan van een commissie onder leiding van oud-topman van Shell Rein Willems. Willems formuleerde op verzoek van minister Kamp van economische zaken voorstellen voor de Eemsdelta. Hij raadt onder meer aan de infrastructuur voor stroom, water en gas centraal te beheren, om de achterstand op de energiemarkt wat in te lopen. Ook van innovatie wordt veel verwacht. Zo hoopt de regio dat er een kabelfabriek komt voor de offshore windindustrie. Zo'n fabriek kan driehonderd banen opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden