Eems-Dollard wordt natuurgebied

De slechte ecologische toestand van de Eems wordt in de komende jaren drastisch aangepakt. Dit is het gevolg van een beslissing van het ministerie van economische zaken om het Natura 2000-gebied Waddenzee uit te breiden met het estuarium (de monding) van de Eems-Dollard.

Het bodemleven in de Eems zal worden hersteld, om de visstanden te verbeteren. Ook zullen zeegrasvelden en mosselbanken worden hersteld in het gebied. De Waddenvereniging, die al jaren pleit voor aanpak van de Eems, is dolblij. "We gaan een feestje vieren", aldus een woordvoerster.

De situatie van de Eems is zorgelijk. In het water zit te veel slib, waardoor het extreem troebel is. Zonlicht bereikt de bodem bijna niet, de groei van algen en planten is haast onmogelijk. Daarmee is de voedselketen in de Dollard totaal verstoord. Er is te weinig te eten voor schelpdieren en vissen.

De vertroebeling van de Eemsmond baart natuurbeschermers zorgen. Het programma 'Naar een rijke Waddenzee' van het ministerie van economische zaken, beschreef het Eems-Dollard-estuarium in 2012 als 'een gedegradeerd ecosysteem', een natuurgebied op zijn retour. Dat kwam vooral door de hoge troebelheid en de langdurige afwezigheid van zuurstof in het water op sommige plaatsen in de rivier en de monding.

Sinds 1984 is de rivier telkens dieper gemaakt. Dat was vooral nodig om de luxe passagiersschepen die de Meyer-werf in het Duitse Papenburg aan de Eems bouwde, in open water te krijgen. Het uitbaggeren van de Eems, de Eemsmonding, en de Eemshaven is van alle tijden. In een estuarium waarin zoet en zout water zich vermengen en de natuurlijke vloed- en ebstromen vrij spel hebben, moeten vaargeulen op diepte worden gehouden.

De monding van de Eems zal de komende tijd nog verder worden verdiept om grotere schepen in staat te stellen de kolencentrale van RWE- Essent in de Eemshaven te bereiken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden