Eemland ziekenhuis gegriefd door uitspraken over medisch falen

Van een onzer verslaggeefsters AMERSFOORT - Het ziekenhuis Eemland in Amersfoort stelt directeur mr. H. Blaauwbroek van het Provinciaal Patiënten/Consumentenplatform (PPCP) Utrecht aansprakelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door zijn uitspraken in het tv-programma Zembla dat donderdag werd uitgezonden.

Daarin werd onder meer gesteld, dat de afgelopen vijf jaar tien mensen - zeven kinderen en drie volwassenen - zijn overleden als gevolg van medisch falen op de afdeling gynaecologie van het ziekenhuis. Blaauwbroek riep in de uitzending inwoners van Amersfoort en omgeving op deze afdeling te boycotten, “zolang de kwaliteit van de zorg er niet gegarandeerd is”.

Volgens Raad van Bestuur, directie en de maatschap van gynaecologen van het Eemland zijn op de afdeling gynaecologie/verloskunde “geen verwijtbare medische beslissingen genomen waardoor patiënten zijn overleden”. Drs. A. van Sluijs van de Raad van Bestuur, directeur drs. B. Sikkens en gynaecoloog dr. C. Vermeulen-Meiners zeiden gisteren op een druk bezochte persconferentie, 'zeer geschokt' te zijn door de beschuldigingen die in Zembla geuit werden.

In deze documentaire zegt een woordvoerster van het Informatie en Klachtenbureau Gezondheidszorg Utrecht (IKG) de afgelopen vier jaar dertig klachten - waarvan tien handelen over overlijdensgevallen - te hebben gekregen over de gynaecologen van het Eemland Ziekenhuis. Daarnaast zou letselschade-advocaat Sap twintig andere zaken tegen het ziekenhuis hebben lopen, waarvan zeven tegen de gynaecologen.

Gynaecoloog Vermeulen zei, mede namens haar vijf colega's in de maatschap, met nadruk dat zij “van geen enkele dode op de afdeling weet. Wel worden er uiteraard dode kinderen geboren. Ouders kunnen dan een klacht indienen bij het IKG, maar wij weten dan niet wie een klacht indient, omdat de dossiernummers van IKG en PPCP niet overeenkomen met die van ons.” Van Sluijs van de Raad van Bestuur verklaarde, dat hij “die tien overlijdensgevallen niet eens terug heeft kunnen vinden. Ik weet ook niet één geval, waarin onze aansprakelijkheid is erkend”.

Ook ziekenhuisdirecteur Sikkens ontkent met klem, dat er klachten over overlijdensgevallen van moeder of kind gegrond zijn verklaard, laat staan de vijf waarvan in Zembla sprake was. “Bij het medisch tuchtcollege liggen dan ook geen zaken die daar op wijzen. Het is onjuist, dat op deze afdeling van ons ziekenhuis mensen zijn overleden als gevolg van verwijtbaar medisch handelen.” Volgens de directie wijken de cijfers over sterfgevallen en complicaties op de afdeling gynaecologie en verloskunde niet af van landelijke gemiddelden.

In de Zembla-documentaire schetsten twee oud-patiëntes en nabestaanden van een oud-patiënte een beeld van gynaecologen die het met hun beroepsethiek niet zo nauw nemen. Zo vertelde een vrouw dat zij, nadat haar dode, onvoldragen kind door een arts-assistent uit haar baarmoeder was gehaald, aan haar lot was overgelaten. Een gynaecoloog had zij niet gezien. Toen zij later ernstig klachten kreeg, bleek dat een groot deel van de placenta niet was verwijderd.

Bij een andere vrouw was niet gereageerd op de zwangerschapsvergiftiging, die zij ook al bij haar eerste kind had gehad. Ook bij haar gaf de gynaecoloog niet thuis, toen zij ernstige klachten kreeg en, zoals met de behandelend gynaecoloog afgesproken was, naar het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) verwezen wilde worden. Een arts-assistent gaf daar uiteindelijk toestemming voor. In de ambulance scheurde haar lever. Haar leven kon in het AZU ternauwernood gered worden.

Nabestaanden van een derde vrouw vertelden dat deze met ernstige buikklachten opgenomen was in het Eemland, waar zij door een gynaecoloog was geopereerd. Toen de klachten op een zondagmiddag verergerden, hadden zij de gynaecoloog tot zes keer toe laten bellen, die echter niet kwam. Een radioloog, die de foto's zag, alarmeerde een chirurg die een spoedoperatie aan een geperforeerde darm uitvoerde. Hij kon de vrouw niet meer redden en riep uit: 'Ik ben er niet voor de troep van mijn collega's op te ruimen'.

Directeur Sikkens erkende dat het Medisch Tuchtcollege in het laatste geval oordeelde dat “de maatschap tekort was geschoten in de persoonlijke zorg voor de patiënt”. Het Tuchtcollege verklaarde de klacht overigens ongegrond. Op de andere twee gevallen wilde hij noch gynaecoloog Vermeulen inhoudelijk ingaan, behalve dat “elke klacht serieus wordt genomen en de klachtenprocedure van het ziekenhuis goed werkt”.

Een woordvoerster van het - door de provincie ingestelde en gesubsidieerde - Patiënten/Consumentenplatform Utrecht zei het gisteren “heel jammer” te vinden “dat het Eemland Ziekenhuis alles blijft ontkennen, maar de uitzending van Zembla heeft voor zichzelf gesproken”. Wat de aanklacht tegen directeur Blaauwbroek betreft, 'wacht' het platform 'de brief af'.

Op welke wijze Blaauwbroek aansprakelijk wordt gesteld, beslist de advocaat van het Eemland Ziekenhuis, zei Van Sluijs van de Raad van Bestuur gisteren. “Wij hopen trouwens dat wij de zaken met hem alsnog recht kunnen zetten, mede omdat wij ook in de toekomst nog met hem te maken zullen hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden