Eemdijk vecht voor zijn vergezicht

REPORTAGE | Inwoners zien nadelen, maar niet de noodzaak van dijkverhoging. 'Een boerensloot verandert toch niet zomaar in een kolkende rivier?'

MAAIKE VELDMAN

EEMDIJK - Eemdijk. Een landelijk dorp in de gemeente Bunschoten met driehonderd huizen. Mekkerende schapen lopen langs de kant van de weg. Er heerst bijna een onwerkelijke rust over het uitgestrekte groen en de kapitale villa's.

Mathieu ten Berg woont tegen de dijk aan. Een unieke locatie met een vergezicht, waarvoor hij naar eigen zeggen de hoofdprijs heeft betaald. Zijn tuin beslaat een groot stuk groen met daarachter het kabbelende water van de Eem. Maar binnenkort ziet hij, door de dijkverhoging, vanuit zijn huis alleen nog een groene bult grasland.

De Eemdijkers zeggen al acht jaar lang: "Onzin! De Eem komt nooit tweeënhalve meter boven de dijk uit. Een boerensloot verandert toch niet zomaar in een wild stromende rivier?"

Rijkswaterstaat en Waterschap Vallei en Veluwe denken daar anders over. Tachtig Eemdijkse tuinen moeten gedeeltelijk op de schop, voor de dijkverbetering langs de Zuidelijke Randmeren en de Eem.

Het is een van de 88 projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin de waterschappen en Rijkswaterstaat samenwerken om Nederland beter te beschermen tegen overstromingen. In totaal moet daarvoor ruim zevenhonderd kilometer aan dijken worden versterkt. In Eemdijk zal de dijk op verscheidene plekken worden verhoogd en verbreed.

De protesterende bewoners hebben zich verenigd in een dijkcommissie. Volgens voorzitter André Hagelen zijn ze inmiddels goed in gesprek met het Waterschap, maar kan de vlag nog niet uit. Het Waterschap wil stukken grond aan de teen van de dijk opkopen, maar over de prijs zijn ze het nog niet eens. "We willen een reële prijs voor die grond, omdat ons huis met minder grond straks ook minder waard is", vertelt Hagelen.

Daarnaast willen de bewoners exact weten hoeveel hoger en breder de dijk wordt en welke bomen er moeten sneuvelen.

Hoewel er lang verzet was tegen de dijkverbetering, heeft nu een derde van de bewoners zich bij de plannen neergelegd. Mevrouw Hoolwerf-Beukers is een van hen; een goedlachse vrouw in klederdracht. Ook zij vindt de geplande werkzaamheden een inbreuk op de rust in haar tuin, waar ze elke ochtend geniet van fluitende vogels. Ze haalt haar schouders op. "Het is belangrijk voor de veiligheid."

In de tuin van Hagelen scharrelen zijn kippen rond. En op niveau, met een prachtig weids uitzicht tot aan Almere. Hij woont aan de rand van Eemdijk, en het werkverkeer zal straks dwars door zijn tuin rijden. Zijn buurman Ten Berg heeft zijn eigen actie op touw gezet. Ten Berg heeft een houten constructie gebouwd die laat zien hoe hoog de verhoogde dijk zal gaan worden. Hij heeft het Waterschap uitgenodigd om te komen kijken hoe weinig er van zijn uitzicht overblijft. Ten Berg is strijdvaardig, maar positief: "Ik heb goede hoop dat we tot een oplossing kunnen komen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden