Eelde niet gediend van landje-pik door stad Groningen

GRONINGEN, EELDE - Tussen Eelde en Groningen is een zwijgende burenruzie aan de gang. Er wordt niet met deuren gesmeten, er valt publiekelijk geen onvertogen woord, maar beide gemeenten draaien als kwade katten met hoge ruggen en opgestoken staarten stil om elkaar heen.

HANS DE PRETER

Aanleiding voor de weinig hartelijke wederzijdse bejegening vormt ruimtegebrek van de Groningen, dat de stad met begerige blik richting Eelde-Paterswolde doet kijken. Groningen heeft deze week de hulp ingeroepen van het provinciebestuur van Drenthe, in de hoop dat dit een oplossing weet voor het al tientallen jaren sluimerende grensprobleem met Eelde-Paterswolde.

De onmin werd onlangs manifest, toen Groningen aan de zuidkant zover was volgebouwd, dat de stad de gemeentegrens van Eelde raakte, en daarmee de provinciegrens van Drenthe.

De ruimtenood van Groningen ontstond toen de wijken Hoornse Meer en Hoornse Park aan de zuidkant van de stad vorig jaar raakten afgebouwd. De vraag in Groningen naar koopwoningen is echter groot, met name door de midden- en hoge inkomens, waar Groningen in de jaren tachtig weinig voor bouwde. Daarom willen B en W van Groningen nu dolgraag bouwen bij de Piccardthofplas, een zandwinningsmeertje, dat deels op Drents grondgebied ligt.

“We willen er graag 600 woningen neerzetten”, zegt wethouder W. Smink van ruimtelijke ordening in Groningen. “Niet omdat wij dat als gemeentebestuur zèlf zo graag willen, maar omdat de markt erom vraagt. In het noorden van Groningen wil men minder graag duurdere woningen kopen. Bij de gemeente Eelde is het ons niet gelukt om overeenstemming te krijgen over de bouw van huizen op hun grondgebied. Daarom hebben we Drenthe nu maar een brief gestuurd.”

Die provincie is momenteel bezig met het voorbereiden van een gemeentelijke herindeling. Smink hoopt dat Drenthe ter gelegenheid daarvan het stukje rond de Piccardthofplas aan stad en provincie Groningen wil toedelen, om zo een netelig probleem de wereld uit te helpen. Dat probleem zorgde in de jaren zeventig al voor hevige emoties in Drenthe, toen er plannen waren om het noordelijkste puntje van Drenthe bij Groningen te voegen.

Maar inwoners van noord-Drenthe wilden bij Drenthe blijven en startten een campagne onder het motto: 'De kop hoort er op!'. Die campagne was zeer geslaagd: noord-Drenthe bleef bij Drenthe. Maar nog steeds is de vrees van inwoners van Eelde/ Paterswolde, Roden, Peize en Zuidlaren om bij de provincie Groningen te worden ingedeeld, latent. Vandaar dat bestuurders van Eelde het onderwerp van samenwerking met Groningen liever niet aansnijden, uit vrees de geest uit de fles te halen.

Groningen beperkt zich daarom tot de Piccardthofplas. “Wanneer de Piccardthofplas bij Groningen komt, dan kunnen we in elk geval tien jaar vooruit”, meent wethouder Smink. Enkele maanden geleden wees het gemeentebestuur van Groningen staatssecretaris Van de Vondervoort per brief op de problematiek, die ze zich als oud-wethouder van Groningen ongetwijfeld nog levendig zal herinneren.

Drenthe heeft begrip voor de problemen van de stad Groningen. “Wij hebben als provinciebestuur al jaren gelden aangegeven, dat we planologisch geen problemen hebben met woningbouw van Groningen bij de Piccardthofplas”, zegt gedeputeerde Weggemans. Maar de gedeputeerde zal geen provinciale initiatieven ontplooien om een deel van Eelde bij Groningen te voegen. “Wij vinden dat Eelde en Groningen het onderling maar moeten zien op te lossen. Als zij samen vinden dat de Piccardthofplas naar Groningen kan, dan zullen we dit als provincie niet tegen houden”, aldus Weggemans.

In de gemeente Eelde/Paterswolde, dat jarenlang een politiek rustoord leek, is momenteel sprake van een langdurig politieke crisis. Het minderheidscollege van D66 en Gemeentebelangen, dat in 1994 werd gevormd, viel vorige maand. Daarop werd begin juni een nieuw college gevormd van PvdA, D66 en VVD. Maar inmiddels is er een intern conflict bij de VVD uitgebroken, waarbij deze partij de eigen wethouder liet vallen.

Aanspreekbaar is wel D66-wethouder mr. H. Engels: “Er valt met ons niet te praten over grenscorrecties met de stad Groningen, en dus ook niet over het weggeven van de Piccardthofplas”, zo zegt hij. Maar, voegt hij er aan toe, “we hebben als kleine randgemeente best begrip voor de problemen van Groningen. We zijn best bereid mee te werken aan een oplossing. Maar dat kan geen landje-pik zijn. Verandering van gemeentegrens raakt onze bestuurlijke integriteit, en dat zou werken met de botte bijl zijn”.

Hij wil nu eerst afwachten of de gemeenteraad van Groningen inderdaad woningbouw wenst bij de Piccardthofplas. “Zo ja, dan is dat voor ons een uitgangspunt”. Volgens hem is de gemeente Eelde in dat geval, eventueel, bereid woningbouw bij de Piccardthof-locatie toe te staan ten behoeve van de stad Groningen, maar het moet dan wel Eelder grondgebied blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden