Eefje de Visser 'Ik heb best wat boekverslagen vervalst'

Las je als kind graag?
"Lezen vond ik leuk, maar ik was geen echte boekenwurm. We hadden wel altijd aparte kinderboekjes in huis. 'De gestolen spiegel' bijvoorbeeld, met bizarre tekeningen. 'Jip en Janneke' of zo hadden we echt niet."

Daar waren je ouders op tegen?
"Op tegen niet, maar ze haalden dat soort boeken gewoon niet in huis. Mijn oom en tante zijn kunstenaars, en zij keken altijd veel meer naar de illustraties in een boek dan naar de tekst. Ik herinner me ook 'Aanval van de teddyberen', een uit het Engels vertaald boek dat ik geweldig vond."

Aanval van de teddyberen'? Nooit van gehoord.
"Nee, het is niet zo bekend. De kinderen in het verhaal verkleden zich en voeren dan oorlog. Ik had toen nog helemaal niet door dat het fantasie was van die kinderen. Ik vond de plaatjes heel mooi en dacht dat het echt was. Maar ik las ook wel bekende boeken hoor, griezelverhalen en een boek als 'Blauwe plekken' van Anke de Vries. Dat maakte ook veel indruk."

En op de middelbare school?
"Ik vond lezen op zichzelf wel leuk, maar vaak had ik helemaal geen zin om iets voor school te doen. Ik heb dus ook best wat boekverslagen vervalst."

Zoals?
"Van 'Oeroeg', van Hella Haasse. Ik dacht nog: lekker dun boekje. Maar ik vond het zó saai."

Bleef er ook weleens iets hangen?
"We hadden een wekelijks leesuurtje en toen ik op een dag geen boek bij me had heb ik toevallig 'Zoeken naar Eileen W.' uit het krat gepakt, van Leon de Winter. In het begin kwam ik er niet doorheen, die lange zinnen waren nog veel te moeilijk voor me. Maar na een aantal weken begon ik het echt te gek te vinden. Uiteindelijk heb ik het uit de bibliotheek gehaald omdat ik niet wilde wachten op dat uurtje in de week."

Wat lees je op dit moment?
"Ik ben net in 'IV' begonnen van Arjen Lubach. En ik was bezig in 'Red ons, Maria Montanelli' van Herman Koch, maar dat ben ik gek genoeg kwijtgeraakt. Gewoon, ik kon het ineens niet meer vinden. Ik kan het natuurlijk opnieuw ergens lenen of kopen, maar het is er nog niet van gekomen."

Is er een boek dat iedereen moet lezen?
"'Harry Potter'. Natuurlijk, het is een kinderboek, en die films zijn niet sterk. Maar daar moet je schijt aan hebben. Die boeken zitten zó goed in elkaar, en het is zo fijn dat je in zo'n andere wereld terecht kunt komen. Daar kun je heel vrolijk van worden."

Eefje de Visser (1986) is singer-songwriter en bracht recentelijk haar album 'Het is' uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden