Interview

Edwin Jonker speelt Jezus in The Passion: Ik zoek naar zijn menselijke kanten

Edwin Jonker en vervult de rol van Jezus in de komende editie van The Passion.  Beeld ANP Kippa
Edwin Jonker en vervult de rol van Jezus in de komende editie van The Passion.Beeld ANP Kippa

Gelovig is hij niet. Toch inspireert het lijdensverhaal Edwin Jonker. De acteur, bekend van de musical The Lion King en tv-serie ‘Klem’, vertolkt op 18 april Jezus in de negende editie van The Passion in Dordrecht.

Edsilia Rombley neemt op 18 april de rol van Maria voor haar rekening, Porgy Franssen speelt Pilatus en de verteller is Martijn Krabbé.

Jonker wordt geraakt door het lijdensverhaal en de eenzaamheid die Jezus voor zijn dood moet hebben gevoeld. “Zelfs door zijn vader voelde hij zich verlaten, hij was bang en had twijfels. Toch kwam hij ertoe zichzelf op te offeren voor de mensheid. Dat vind ik mooi, en spannend om te spelen bovendien. Ik wil geen goddelijke Jezus neerzetten. Voor mijn rol zoek ik juist naar zijn menselijke kanten, naar zijn emoties.”

Hoe voelt het om Jezus te zijn?

“Het is een prachtige rol. Want zo benader ik Jezus: als rol. Twijfels had ik niet toen ze me vroegen, het was snel beklonken. Ik heb geschiedenis gestudeerd en historisch gezien is het een mooi stuk om te spelen. De vraag of het waargebeurd is of niet vind ik niet zo boeiend, het gaat mij om de verschillende lagen in het verhaal. Waarom willen mensen daarin geloven?”

Wat heeft u zelf met het geloof?

“Zo rond mijn zestiende, zeventiende, achttiende, was ik atheïst. Ik dacht zelfs dat de problemen in de samenleving veroorzaakt werden door religie. Daar ben ik van teruggekomen. Want hoewel het geloof behoorlijk is teruggelopen in Nederland, is de maatschappij er niet beter op geworden. We zijn hard tegen elkaar, er klinkt veel geschreeuw en de focus rust op het individu.

“Nog steeds ben ik ongelovig. Ik ben tegen de kerk, het instituut, de doctrine. Maar naarmate ik ouder word – ik ben nu 42 - mis ik spiritualiteit wel. Ik zie mensen zoeken naar een bepaalde houvast en zie het nut van geloven in iets.

“Ik denk niet dat je hoeft te geloven om Jezus te spelen. Sterker nog: ik vermoed dat mijn ongelovigheid me juist kan helpen met mijn rol. Ik heb namelijk respect voor het verhaal, maar ben niet gebonden aan een kerk of iets dergelijks. Was ik dat wel, dan zou dat me kunnen afremmen. Zo heb ik gespeeld met gelovige acteurs die niet wilden zoenen, omdat hun familie in de zaal zat.

“Ik heb daar geen last van. De ogen van mijn omgeving of familie zijn niet extra op mij gericht omdat ik Jezus vertolk. Zodoende kan ik misschien dieper gaan. Er bestaan een heleboel verschillende interpretaties van Het Verhaal, maar omdat ik niet geloof kan ik het op open wijze benaderen, zoeken naar een eigen invulling.”

Voor het eerst worden zowel Jezus als Maria vertolkt door zwarte acteurs. Wat betekent dat voor u?

“Mijn moeder is een blanke vrouw uit Amsterdam, mijn vader een donkere man uit Suriname. Van geen van beide voel ik kleur in mij, in mijn ogen ben ik donker noch wit. Zodoende ben ik er ook niet mee bezig wat betreft deze rol.

“Maar ik ben me ervan bewust dat andere mensen dat wel zijn, ik weet hoe mensen naar mij en mijn rol kijken. In vrijwel alle kerken en musea is Jezus een blank figuur, met blond haar en blauwe ogen. Maar er zijn op de wereld en in Nederland talloze gelovigen van allerlei kleuren.

“Wanneer een donker jongetje in april naar The Passion kijkt en denkt: ‘Hé, die Jezus lijkt op mij, terwijl ik in de kerk bid naar heiligen die niet op mij lijken’, dan beschouw ik dat als iets positiefs. Maar ik vind het niet per se mooi dat Jezus dit jaar donker is. Zo sta ik er niet in, helemaal niet zelfs.”

Vind u het spannend?

“Gisteren werd de cast bekendgemaakt bij ‘Jinek’. Ik heb er ook een liedje gezongen, en dat vond ik wel eng. Als je op een podium staat, speel je iemand anders, snap je? Maar in een tv-programma zit je als jezelf.

“Voor mijn gevoel is het spannendste dus voorbij. Nu gaan we keihard repeteren om die achttiende april een mooi verhaal neer te zetten dat heel Nederland inspireert. Het thema is eenzaamheid dit jaar. Maar ons doel is om met The Passion heel ons land met elkaar te verbinden.”

De EO en KRO-NCRV zenden The Passion op 18 april live uit om 20.30 uur op NPO 1, NPO Radio 2 en NPO Start.

Lees ook:

Waar komt het succes van The Passion vandaan?

Hoe kan het dat The Passion zo’n succes is? Jaarlijks kijken miljoenen mensen op Witte Donderdag naar de eigentijdse vertolking van het lijdensverhaal van Jezus Christus. Terwijl Nederland toch erg hoog staat op het lijstje met landen waar de ontkerkelijking hard heeft toegeslagen.

Tv-column: Ik blijf haken achter de boodschap van The Passion

‘The Passion’, het is zo’n alles-of-niets evenement: een kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Maar ook een programma waarover mensen het belangrijk vinden te twitteren dat ze voor de achtste keer níet hebben gekeken. Kortom: ‘The Passion’ is niet meer weg te denken in de aanloop naar Pasen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden