Edwin Benne: Wat niet was, is geen thema

Nieuwe bondscoach volleybal laat het verleden rusten en maakt zich voorlopig nog niet druk om resultaten

INTERVIEW | FRED TROOST

Als een blijmoedig therapeut, druk doende geestelijk afgetakelde patiënten uit de goot te vissen en naar een nieuw leven te begeleiden, zo heeft Edwin Benne de taak opgepakt die hij enkele weken geleden toegeschoven kreeg. Op 22 maart werd hij gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van de volleyballers.

De erfenis die hij aantrof zou tot depressiviteit kunnen leiden: een geslagen ploeg, obstinate spelers, een schijnbare voorbestemming tot langdurig verblijf in de marge van het internationale volleybaltoneel en ook nog coulissengemopper van voorgangers die zich niet met het beleid wilden bemoeien maar er wel commentaar op leverden. Er zijn weleens bondscoaches onder een gunstiger gesternte aan hun taak begonnen.

Benne trok zich er niet veel van aan. Dat sommige spelers zijn komst openlijk kritiseerden, had hij snel de kop ingedrukt. "Ik heb met alle spelers gesproken. Sommigen hebben iets te snel en te heftig op mijn benoeming gereageerd. Ze excuseerden zich daarvoor." Hij wil er verder niet op ingaan. Liever vertelt hij over de eendracht die hij ondervond: gedeelde bezorgdheid over de huidige status, de levende ambities en eensgezinde doelstellingen.

Dat het Nederlandse volleybal er na het affront tegen Estland, waarmee de EK-kwalificatie werd verspeeld, beroerd voor staat, weet hij, maar hij kijkt liever voorwaarts. "Ik heb niet meer met Blangé gesproken", verklaart hij desgevraagd. In zijn optiek past terugkijken met zijn voorganger niet. "Met het verleden heb ik niks te maken. Wat niet was, is geen thema."

In de rust die hij zoekt, past een ontspannen benadering, gewenning aan elkaar en aan een ander regiem, met andere speerpunten en een nieuwe aanpak. "Ik maak me nog niet druk om resultaten. Voorlopig trainen we, dagelijks tweemaal. Wedstrijden zijn testmomenten. We hoeven de European League niet te winnen, maar ik wil wel vooruitgang zien."

Gisteren begon Benne met tien spelers aan het zomerprogramma. Het zal nog twee weken duren voor hij de groep van 27 geselecteerden compleet heeft. Voor veel spelers is het buitenlandse competitieprogramma nog niet afgelopen.

De geleidelijke instroom geeft hem de kans onbekende spelers beter te leren kennen. "Vandaag waren er vier bij die ik voor het eerst sprak", geeft hij eerlijk toe. Zonder scouts, adviezen van clubtrainers en gesprekken met technisch directeur Bert Goedkoop had hij dat lijstje van 27 moeilijk kunnen samenstellen. Hij maalt er niet om. "Ik ben redelijk blanco", constateert hij neutraal.

Hoewel, niet helemaal. Zo'n spelerslijst is ook een pikorde, waarin verworven aanzien niet veronachtzaamd wordt. Benne weet het, uit eigen spelerservaring. En dus heeft hij mannen met hoog ingeschaalde status vrijgesteld van deelname aan de European League, die over een maand begint. "Jeroen Trommel, Wietse Kooistra en Robert Horstink willen liever nog niet. Ze voegen zich later bij de groep. Dat accepteer ik; zij hebben een status bereikt waarin ze wensen mogen uiten. Dat ik die honoreer is respect van mij voor hen."

De periode van de European League geeft hem de tijd om spelers te observeren. "Ik ga met wisselende teams werken. Ik wil ze allemaal zien. Iedereen moet speeltijd krijgen. Doelstelling is de ontwikkeling van spelers en team. Mijn verwachting is dat we in die European League sportief gezien niet in de problemen komen. Daarna wordt het ernst, met een pre-pre-OKT (olympisch kwalificatietoernooi)."

Dat zal dan de eerste etappe zijn van een door velen al tot onbegaanbaar verklaard pad naar de Olympische Spelen. Die weg leidt ook nog langs een pre-OKT in november en een OKT in mei volgend jaar. Benne: "Ook daar hebben we over gesproken. De jongens willen zelf Londen halen. Ze voelen zich nog niet afgeschreven. Dan moet je alles winnen, heb ik gezegd, dus dat is ons doel."

Zomer aanloop naar olympische droom
Het zomerseizoen valt voor de volleyballers in twee delen uiteen. De wedstrijden in de European League tegen Spanje, Griekenland en Oostenrijk lopen van eind mei tot half juli met mogelijk een vervolg als Nederland de finaleronde haalt. Voor de leaguewedstrijden wordt er nog geoefend tegen België en China, tegen beide driemaal.

De tweede, belangrijkste, fase is de voorbereiding op het pre-pre olympisch kwalificatietoernooi, met waarschijnlijk een dubbelslag tegen Denemarken. Bij winst, eigenlijk ingecalculeerd, volgt van 22 tot en met 27 november het pre-OKT, waaraan vier tot zes ploegen meedoen. De nummers één en twee gaan naar het laatste OKT, in mei 2012.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden