Edward van de Vendel krijgt Gouden Zoen voor 'Gijsbrecht'

Edward van de Vendel heeft met zijn jeugdboek 'Gijsbrecht', een navertelling van Vondels toneelstuk 'Gysbreght van Aemstel', de Gouden Zoen 1999 gewonnen.

Van de Vendel is de auteur van de dichtbundels 'Betrap me' (1996) en 'Bijna alle sleutels' (1998). 'Gijsbrecht' is zijn prozadebuut, hoewel hij zich daarin wel van losjes rijmende taal bedient om het rauwe verhaal over de strijd om Amsterdam rond 1302 na te vertellen. Volgens de jury van de Gouden Zoen doet hij dat met veel vaart.

De Gouden Zoen, een onderscheiding voor het beste boek voor de jeugd vanaf 12 jaar, is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De jury bestaat overigens geheel uit volwassenen.

Gouden Zoen-winnaar Van de Vendel krijgt een oorkonde, een erepenning en een geldbedrag van drieduizend gulden. Zilveren Zoenen werden toegekend aan 'Stil Leven' van Ted van Lieshout, een kunstboek voor jongeren, en aan de jeugdroman 'De Geur van Melisse' van de Zweed Per Nilsson.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden