EK Paardensport

Edward Gal probeert een nieuwe kür op kippevelmuziek

Edward Gal op Glock's Zonik N.O.P in actie tijdens de Grand Prix Freestyle dressuur op de Europese Kampioenschappen.Beeld ANP

Minder dan een jaar voor de Spelen van Tokio bedacht Edward Gal een nieuwe kür op muziek voor zijn paard Zonik. De eerste test op de EK stemt hem tevreden.

Ogenschijnlijk ontspannen leidt Edward Gal zijn paard Glock’s Zonik N.O.P. met parmantige tred de arena in. Toch moet er iets van spanning in het lijf zitten van de ervaren dressuurruiter, zo vlak voor de kür op muziek tijdens de EK in Rotterdam. Reden: hij rijdt in het Kralingse Bos voor het eerst de nieuwe kür die hij speciaal voor Zonik maakte.

En er was nog een reden waarom Gal met enige zorg begon aan zijn omloop. Voor de derde keer deze week moest hij samen losrijden met de Zweed Patrick Kittel, en Zonik is nogal gecharmeerd van diens merrie Well Done de la Roche CMF. De elfjarige hengst werd helemaal wild, vertelde Gal later, wilde imponeren en had geen boodschap aan de instructies van de man op zijn rug.

Om zijn paard enigszins onder controle te krijgen week Gal uit naar een kleinere inrijdring. Weg van de verleidingen van de natuur. Toch knaagde er iets in het brein van de ruiter. Met een afgeleid paard een kür rijden die hij nooit eerder had gereden, ging dat wel goed. Ja, luidde het antwoord van Gal na afloop. Maar of Zonik had gemerkt dat er andere muziek door de arena klonk? “Volgens mij dacht hij alleen maar aan die merrie.”

Kippevelmuziek

Gal (49) toonde zich tevreden over de nieuw kür, die hij de afgelopen weken in elkaar draaide. Drie avonden had de Gelderse ruiter van zeven tot twaalf uur naar muziek geluisterd op YouTube. Zijn eerste zoekopdracht was: kippevelmuziek. “Ik houd ervan als muziek emoties oproept zonder dat je de kür erbij ziet”, zei Gal in de beschutting van een aantal bomen in het Kralingse Bos.

De oude kür was geschreven voor een ander paard uit zijn stal en niet op Zonik. Het paste wel, maar het voelde niet goed. Ook werd het tijd voor een nieuw kür, legde Gal uit, met een schuin oog kijkend naar de Olympische Spelen in Tokio. Maar is het allemaal niet een beetje kort dag? Is het geen risico om minder dan een jaar voor de Spelen met een nieuwe kür te komen? Volgens Gal niet.

“Het is pas een risico als je het doet met muziek waar de jury heel erg aan moet wennen. Ik heb de muziek aan een paar mensen laten horen en iedereen vond het mooi.” Maar het is natuurlijk niet alleen de muziek. “Het mooie van de kür op muziek is dat het emotie oproept, in combinatie met een mooi beeld, een mooie ruiter een mooi paard.”

Bijrol voor Nederlandse springruiters

De Nederlandse springruiters deden op de EK in Rotterdam niet mee om de prijzen. In de landenwedstrijd van vrijdag eindigde de equipe van bondscoach Rob Ehrens als achtste, in de strijd om de individuele medailles was Marc Houtzager op Sterrehof’s Calimero gisteren beste landgenoot met de achtste plaats.

De omloop van Houtzager werd verstoord door schaars geklede vrouwelijke demonstranten. Zij renden de arena in en hadden teksten als ‘EK abuse’ en ‘Stop Horse Slavery’ op het lijf geschreven.

De Europese titel ging naar de Zwitser Martin Fuchs op Clooney 51. Het ondermaatse presteren van de Nederlandse ruiters staat niet op zich. Al het hele jaar hebben zij zich niet kunnen onderscheiden. Voor het eerst in vijftien jaar ontbreekt Nederland op de Nations Cup over twee maanden in Barcelona. Als oorzaak van de terugval wordt door insiders het gebrek aan toppaarden genoemd.

Olympische Spelen

Het is de bedoeling dat de nieuwe muziek straks ook klinkt in het Equestrian Park in Tokio, al zei Gal dat hij niet zo bezig is met zijn derde olympische optreden. Doordat hij in de buurt van Papendal woont en soms op het grote bord bij de ingang ziet hoeveel dagen het nog is voor de Spelen (nu nog 333), denkt hij ‘oh ja’. Hij voelt ook geen druk omdat hij een potentiële medaillekandidaat is.

Wat wel anders is in vergelijking met de Spelen van Londen (brons in de landenwedstrijd) en Rio (geen medaille) is dat Gal weet dat zijn paarden niet worden verkocht. Die zekerheid kreeg hij van de eigenaar van de paarden, de Oostenrijkse wapenhandelaar Glock. Dat geeft rust, erkende Gal, die negen jaar geleden afstand moest doen van zijn toppaard Totilas.

Dat trauma heeft hij verwerkt, zei hij zaterdag. Hij zag Totilas onlangs nog in Den Bosch en hij heeft in zijn dressuurstal in Harskamp nog twee nakomelingen staan: Toto Jr. en Total US. Paarden met toekomst volgens Gal. “Je hebt leerlingen die een paar klassen overslaan. Dat heb je bij paarden ook. Die hoef je een keer iets te leren en ze kunnen het. Zo voelt het thuis.”

Terug naar de nieuwe kür. Is die goed genoeg om de heerschappij van Isabell Werth te doorbreken? De ongenaakbare Duitse won zaterdag met Bella Rose haar twintigste Europese titel, ver voor Gal die met Zonik zesde werd. “Iedereen is op zijn tijd te verslaan. Ik hoop dat ik het een keer ben en anders is het iemand anders.”

Lees ook: 
Met geduld wachten op nieuwe toppaarden

De Nederlandse paardensport zit zonder medailles. De nieuwe bondscoach dressuur Alex van Silfhout wil vooral geduldig blijven.

Met Zonik heeft Gal het paard van de toekomst 

Dressuurruiter Edward Gal is lyrisch over zijn hengst. ‘Hij wil voor je door het vuur gaan.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden