Edna Parker 1893-2008

Op 20 april, haar 115de verjaardag, kwamen de felicitaties uit de hele wereld. Zo gaat dat met mensen die heel oud worden: gaandeweg veranderen ze van een persoon in een fenomeen. Edna Parker was op dat moment sinds een half jaar de oudste mens ter wereld.

Toen de Japanse Yone Minagawa in augustus 2007 na 114 jaar en 221 dagen overleed, nam Edna Parker in Shelbyville, Indiana, het stokje over.

Edna Parker werd in 1893 als Edna Scott geboren, maar trouwde in 1913 met Earl Parker, haar buurjongen. In 1911 behaalde ze het onderwijzersdiploma; ze gaf een paar jaar les op een klein basisschooltje, maar werd boerin na haar huwelijk met Parker, die boer was. Ze waren een van de eersten in de streek die een auto hadden. Ze kregen twee zoons, Clifford en Earl Junior. Haar echtgenoot overleed vroeg: in 1938, pas 45 jaar oud.

Sindsdien bleef Edna Parker weduwe. Ze woonde tot haar 100ste op de boerderij van de familie, maar trok toen in bij een van haar zoons. Toen die overleed – ze overleefde overigens ook haar andere zoon – ging ze naar een verpleeghuis.

Aan verklaringen voor haar hoge ouderdom waagde ze zich niet. Wel gaf ze haar verjaardagsbezoek het advies mee om te zorgen dat ze ’meer opleiding’ kregen.

Onderzoek naar heel oude mensen wijst overigens uit dat opleiding niet erg bepalend is voor de bereikte leeftijd. Mensen boven de honderd centenarians of zelfs boven de 110 supercentenarians blijken onderling zeer te verschillen. Er zijn er met veel en met weinig opleiding. Rijkdom of armoe is evenmin bepalend. Geloofsovertuiging, etniciteit en voedingspatronen evenmin: er zijn vegetarische 100-plussers, er zijn er ook van het type ’altijd veel verzadigd vet gegeten’.

Dun zijn schijnt wel uit te maken: veel 110-plussers zijn hun hele leven dun geweest. Rokers zijn onder hen zeldzaam. Maar vooral weten ze stress goed te hanteren en kregen ze, als ze vrouw zijn, hun kinderen vrij laat (na hun 35ste of zelfs 40ste). Al is niet gezegd dat dat laatste een oorzaak is van die latere hoge leeftijd. Wel is het een teken dat het lichaam slechts langzaam veroudert. Wat ook helpt, is om ouders, broers en zusters te hebben die óók oud werden.

Edna Parker heeft haar hele leven gerookt noch gedronken en is altijd bezig, in beweging gebleven – in het verpleeghuis duwde ze tot op hoge leeftijd anderen voort die in rolstoelen zaten. De oudste vrouw ter wereld is nu de Portugese Maria de Jesus geworden, geboren op 10 september 1893. Edna Parker overleed op 26 november 2008, 115 jaar en 220 dagen oud.

Een kalende man met een nogal uitgezakte sweater, in een Renault 6. Dat zag de Britse popjournalist Nik Cohn toen hij fotograaf en illustrator Guy Peellaert voor het eerst zag, op het vliegveld van Parijs.

Begin jaren zeventig was het, toen Cohn een telefoontje kreeg van de slecht Engels sprekende Peellaert, een van origine aristocratische Belg die geen contact meer had met zijn Brusselse familie en nu in Parijs woonde en illustrator was geworden. Peellaert had Cohns geschiedenis van de vroege popmuziek (’Awopbopaloobop Alopbamboom’) gelezen en had nu een idee. Konden ze samen niet ... maar de rest verstond Cohn niet goed.

Toen ze elkaar zagen was Cohn eerst niet erg onder de indruk, maar het idee dat Peellaert had vond hij wel goed – en zou hen allebei rijk maken. Peellaert tekende en Cohn maakte de tekst van ’Rock Dreams’ een salontafelboek dat vanaf 1973 wereldwijd een miljoen keer over de toonbank ging – en nog – en waarin je sterren uit de popmuziek afgebeeld zag in droomachtige situaties die nooit werkelijk hebben plaatsgevonden, maar die toch heel ’ waar’ leken: op de kaft zaten Bob Dylan, John Lennon en Mick Jagger samen in een coffeeshop, binnenin zag je Bill Haley in ochtendjas, verschenen de Rolling Stones in nazi-achtige uniformen, of kwam Buddy Holly een vliegtuigtrap af, op weg naar een Cadillac die beneden stond te wachten.

Dankzij het boek raakte Peellaert in trek als hoesontwerper, bijvoorbeeld van ’It’s only Rock ’n roll’ van de Rolling Stones. Maandag 17 november overleed Guy Peellaert in zijn woonplaats Parijs, 74 jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden