Edje eist geen basisplaats, maar komt wel om te spelen

Edgar Davids spreekt!, meldt het weekblad Nieuwe Revu deze week op de cover. Binnen in het blad spreekt Davids inderdaad. Kolommen lang. Jammer genoeg wordt hij geen moment tegengesproken, want Oranje's EK-rebel spreekt in hoofdzaak onzin.

Blijkbaar hoort het tegenwoordig bij de nieuwste vorm van relatie-sportjournalistiek om zelfs bij de grootste flauwekul geen tegengas te geven. De journalist die dat wel in zijn hoofd haalt, kan een interview met iemand als Edgar Davids wel vergeten. Tegenspreken? Rot jij even lekker op! Edje kiest zijn eigen media. Dat doet hij zeer selectief. Edje spreekt een enkele keer per jaar en verder houdt hij bij voorkeur zijn kaken op elkaar. “Had hij dat hier ook maar gedaan”, zo stelde Danny Blind in Engeland na Edje's explosie in de taal van de straat met gevoel voor humor vast. Dat uitgerekend de meest zwijgzame aller topvoetballers over zijn eigen wartaal struikelde.

Voor Edgar Davids zit de voetbalwereld simpel in elkaar. Je hebt de goeden en je hebt de kwaden. De kwaden zijn niet in het minst al die achterlijke journalisten, met hun eeuwige gezeur en hun oliedomme vragen. Die mensen snauw je af, of je roept bij elke vraag minstens twee keer: “Watte?”

In het beeld van Edgar Davids behoort Guus Hiddink ook tot de kwaden. De bondscoach is een sukkel, een onbetrouwbaar type. Zit Edje in Milaan eindelijk met Guus om de tafel - het is een redelijk goed gesprek, vertrouwelijk van aard. En wat doet die zak van een Hiddink vervolgens in Nederland? Die roept dat een terugkeer van Edgar Davids in het Nederlands elftal niet aan de orde kan zijn, omdat Edgar Davids een basisplaats claimt. Een schande, vindt Edje, want die eis heeft hij helemaal niet in die woorden op tafel gelegd! Wat Edje dan wel zegt? Dit: “Als ik naar het Nederlands elftal ga, kom ik om te spelen. Sorry. Er zijn natuurlijk zoveel speler die momenteel in Oranje kunnen spelen. Dat weet ik best. Maar het is toch van de gekke om te komen om op de bank te gaan zitten? Ik kom toch ook van Milan en niet van Abekawalda 13? Ik wil het zelf in de hand hebben zeg, ik wil in de wedstrijden kunnen bewijzen dat ik erin hoor.”

Nee, Edgar Davids eist geen basisplaats. Maar hij komt alleen naar het Nederlands elftal om te spelen! Eigenlijk zegt hij: ik hoor in Oranje, want ik ben beter dan Phillip Cocu en beter dan Richard Witschge.

Meteen ook is de EK-trammelant dan tot de juiste proporties terug gebracht. Edgar Davids begon in hoofdzaak met de deuren te smijten omdat niet hij, maar de sterk spelende Richard Witschge linkshalf was. Alles wat er vervolgens is bijgehaald, wijst er alleen maar op dat Edgar Davids niet zo'n heel goede sportman is. Hij is een goede voetballer, een zeer goede zelfs, maar ook in de top van deze sportbranche gelden zekere gedragsregels. Die heeft Edgar Davids in ernstige mate overtreden. Waarbij zijn verbale uitval in schuttingtaal nog niet eens zo verschrikkelijk was. Beschaafd is anders, maar ook een bondscoach - en zeker Guus Hiddink - heeft echt wel begrip voor een situatie waarin een gefrusteerde speler even de controle over zich zelf verliest. Veel erger was dat Edgar Davids blijkbaar met een absoluut onaanvaardbare mentaliteit aan het EK was begonnen. Toen hij eenmaal weg was uit de gesloten groep die het Ajax van teambuilder Louis van Gaal was en is, begon hij met modder te gooien naar collega's, met wie hij in Engeland de Europese titel moest veroveren. Door die houding spotte Edgar Davids met het begrip van de goede sportman. Een speler die het podium van Oranje mede gebruikt om allerlei interne Ajax-twisten uit te vechten, deugt domweg niet voor zijn werk. Edgar Davids bleek de pest te hebben aan enkele voormalige collega's, aan Danny Blind nog wel het meest. Maar ook die in Amsterdam zo veel meer dan hij verdienende gebroeders De Boer waren zijn vrienden niet zo zeer. Zijn vrienden? Ach, Edje legt het in Nieuwe Revu nog eens uit. Hij ligt op zeker moment in het ziekenhuis. En wie komen er op bezoek ? Tarik Oulida, Clarence Seedorf (elke dag!), Michael Reiziger (elke dag!), Patrick Kluivert. Het zijn allen Ajacieden, maar niet eentje lijkt er op Arnold Scholten. Nou ja, dan snap je toch wel dat bepaalde jongens in Engeland altijd aan één tafel zaten ? En dan snap je toch ook wel dat zo'n sukkel als Youri Mulder er niets van begrijpt wanneer hij roept dat de donkere jongens van Oranje aan kliekjesvorming deden?

Zo zag Edgar Davids het voor, tijdens en na het EK. Wie zo denkt en doet, praat zich heel eenvoudig uit Oranje. Want wie zo denkt en doet, begrijpt niet dat voetbal geen individuele, maar een teamsport is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden