Edith Schippers keert niet terug als minister

Minister Edith Schippers (VVD). Beeld ANP

Edith Schippers van de VVD keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. "Ik vind het zelf ook een bijzondere dag want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet."

Schippers is nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver open gelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

Van 2003 tot 2010 was zij lid van de Tweede Kamer. Van 2006 tot 2010 was ze vicefractievoorzitter. Bij de verkiezingen van 2010 en 2012 stond Schippers tweede op de kandidatenlijst van de VVD. Ze is bijzonder populair in de partij. Bij de verkiezingen van 2012 kreeg Schippers ruim 123.000 voorkeurstemmen.

Verkenner

Ze werd donderdag door VVD-lijsttrekker Mark Rutte voorgedragen als verkenner. De VVD heeft als grootste partij het voortouw in de formatie. Omdat ze niet in het volgend kabinet terugkeert, zit ze naar eigen zeggen 'in een heel mooie positie' om onderzoek te doen naar de nieuw te vormen regering.

Niemand hoeft Edith Schippers (52) iets te vertellen over een kabinetsformatie. In 2010 onderhandelde ze samen met Rutte over de vorming het kabinet-Rutte I. Dat waren moeizame onderhandelingen, maar uiteindelijk kwam er een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie kwam na achttien maanden ten val.

Toen Jesse Klaver van GroenLinks onlangs aangaf te verwachten tijdens de formatie te kunnen uitrusten, schoot Schippers in de lach. "Een formatie is hartstikke heftig." 

Vanwege haar eerdere ervaring werd algemeen verwacht dat VVD-leider Mark Rutte haar als verkenner zou benoemen in de eerste fase van de formatie. Tel daarbij op dat Schippers al jaren de vertrouweling van Rutte is, en de nummer twee van de VVD. De 'klusjesvrouw' van Rutte heeft meer dan twintig jaar ervaring op het Binnenhof en kent er iedereen.

Een kabinetsformatie is volgens haar 'waanzinnig ingewikkeld', omdat er vertrouwen moet zijn om jarenlang samen te werken. Het moeilijkste is voor partijen om uit de campagnestand te komen en concessies te doen.

Mark Rutte heeft vanmorgen na de eerste officiële verkenning aan Schippers laten weten dat CDA en D66 zitting moeten krijgen in een nieuw kabinet 'gezien de verkiezingsuitslag'. Hij hoopt verder dat er een 'stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers'. VVD, CDA en D66 hebben samen nog geen meerderheid. Wie de vierde partner van de nieuw te vormen coalitie moet is nog onduidelijk. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde vandaag dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Het is volgens de VVD'er belangrijk om te weten hoe de SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA 'in de wedstrijd zitten'. Zij kunnen het 'motorblok' VVD-CDA-D66 een meerderheid geven in beide Kamers. SP heeft de VVD uitgesloten en de PvdA wil na de desastreuze verkiezingsnederlaag niet meer regeren. Rutte hield de kaarten verder tegen de borst. "Vanuit VVD-perspectief hebben ze allemaal voor- en nadelen."

Zakelijke stijl

Edith Schippers studeerde politicologie. Ze staat bekend om haar zakelijke stijl en houdt altijd de regie. Ze is bovendien een liberaal die kan polderen: als minister van volksgezondheid maakte in 2014 ze met succes afspraken met artsen en ziekenhuizen om de kosten in de hand te houden. Dat polderen kan haar nog van pas komen. Ze heeft al gezegd dat een vrouw heel goed de kabinetsformatie kan leiden. Mogelijk zijzelf?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden