Edelherten mogen worden afgeschoten - maar nu nog niet

Edelherten in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Edelherten in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

De 1830 edelherten die Flevoland in de Oostvaardersplassen wil laten afschieten krijgen nog even respijt. De jacht kan op zijn vroegst eind november starten - tenminste: als de rechter instemt met de jachtvergunning die de provincie heeft verleend.

Redactie

Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechtbank in Lelystad in het kort geding dat vijf natuurorganisaties aanspanden tegen het provinciebestuur. Flevoland wil de dieren laten afschieten om problemen zoals afgelopen komende winter te voorkomen. Toen stierven veel grote grazers in de Oostvaardersplassen door gebrek aan voeding, wat tot burgerprotesten maar ook bedreigingen van boswachters leidde.

In haar uitspraak schaart de rechtbank zich achter de provincie. Het besluit tot het afschieten van de edelherten is rechtmatig, vindt de rechter. Onder meer omdat alternatieven voldoende zijn onderzocht door de commissie-Van Geel, maar als onvoldoende terzijde zijn geschoven. De provincie heeft zich op dit advies verlaten.

Dat wil niet zeggen dat de jagers, anders dan de provincie beoogt, nu al het natuurgebied in kunnen. Want de rechter wil wel, zo blijkt uit het vonnis, de uitkomst van een andere juridische procedure afwachten. Want de vijf natuurorganisaties vechten ook de verleende jachtvergunning bij de rechter aan. Die zaak dient op 29 november.

Lees ook:

Over afschieten blijven ze het in Flevoland oneens

Het advies-Van Geel over de Oostvaardersplassen wordt niet door iedereen omarmd. De eenmansfractie 50+ in Flevoland wil dat de provincie Flevoland gaat onderzoeken of Staatsbosbeheer het beheer over de Oostvaarderplassen kan worden ontnomen. Statenlid Wout Jansen betichtte Staatsbosbeheer gisteravond in het provinciehuis in Lelystad van ‘falend beheer’ waardoor het gebied ‘nu de soortenrijkdom heeft van een industrieterrein’.

Wild op de Veluwe is slechter af dan in de Oostvaardersplassen

Op de Veluwe geeft het afschotbeleid meer reden tot woede dan in de Oostvaardersplassen, stelt Jozef Keulartz. Hij is milieufilosoof en voorzitter van de Stichting Natuurlijke Processen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden