Ede ziet de laatste militair met pijn in het hart vertrekken

Menig militair bracht er zijn diensttijd door. Op het hoogtepunt was Ede zelfs goed voor 6500 defensiebanen. Het einde komt echter in zicht. Na een eeuw is Ede garnizoenstad af.

Volgens plan vertrekt in 2007 de laatste militair uit de Gelderse stad. De gemeente zoekt naar een nieuwe bestemming voor de kazernes én naar nieuwe werkgelegenheid. Het besluit om de defensieterreinen in Ede te sluiten, viel in 2003 als onderdeel van de bezuinigingsoperatie Fenix. De maatregel kwam hard aan in Ede, dat meteen vreesde voor de werkgelegenheid.

We hadden het niet verwacht, zegt verantwoordelijk wethouder Van der Pol. Ede had een jarenlange band met defensie. Tijdens de jaren tachtig, toen de Koude Oorlog nog actueel was, werkten er op de kazernes 6500 mensen. Defensie schroefde het aantal arbeidsplaatsen in Ede de afgelopen jaren al terug naar 2000.

Als alles volgens plan verloopt, trekt het leger over drie jaar definitief de deur achter zich dicht, na een verblijf van dik 150 jaar. De zes kazernes aan de oostkant van Ede staan dan leeg. In totaal gaat het om een vrijwel aaneengesloten gebied van 150 hectare. Wat resteert, zijn de oefenterreinen op de Veluwe, waar echter nauwelijks vast personeel is.

De kazernes geven een goede indruk van de krijgsgeschiedenis van de afgelopen honderd jaar. We hebben zeker dertig gebouwen aangewezen die historische waarde hebben, zegt Rob Tutert, projectleider bij de herinrichting van de oude kazernes. Zo staan er nog stallen die in 1850 werden gebruikt voor de paarden van de infanterie. Die waardevolle gebouwen willen we behouden. Zij dienen als uitgangspunt voor de toekomstige bebouwing. Ede is voornemens op de voormalige kazernes 3500 tot 4500 woningen te bouwen. Tutert: Het is een zeer bosrijke en aantrekkelijke omgeving om te wonen. De kazernes en de grond zijn nu nog bezit van defensie. De rijksoverheid geeft dit najaar duidelijkheid over eventuele deelname aan de herontwikkeling van de kazernes. Voor ons betekent dat een verlaging van de kosten en risico's. De kosten van de operatie zijn nog niet in kaart gebracht. Onder herinrichting valt ook een grootschalige sanering van de oude tankbanen en schietterreinen. We willen graag dat de rijksoverheid meebetaalt, aldus wethouder Van der Pol, die erop wijst dat Ede de afgelopen jaren flink in het nauw is gebracht. Veel defensiemedewerkers zijn weliswaar elders bij defensie aan de slag gegaan, maar de afgelopen jaren zijn ook flink wat producerende bedrijven uit onze gemeente vertrokken. In 2003 sloot de Enka-fabriek de deuren. Daar werkten ooit meer dan 5000 mensen onder één dak. De mensen die over enkele jaren hun nieuwe woningen op de oude kazerneterreinen betrekken, moeten zorgen voor hernieuwde koopkracht en sociaal-economische groei. De kazernes blijven dus ook na het vertrek van de soldaten van groot belang voor Ede. Van der Pol: Succesvolle herontwikkeling van die terreinen is erg belangrijk voor onze gemeente. Het moet voldoende kans bieden om het verlies aan werkgelegenheid weer goed te maken. Met hulp uit Den Haag komen we waarschijnlijk een heel eind.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden