Eddy Constantine 1917-1993

Van onze kunstredactie

Constantine had in Wiesbaden de tentoonstelling 'Ein Haus fur Lemmy Caution' geopend, waarbij zijn films werden hervertoond.

De van oorsprong Amerikaanse, maar later tot Fransman genaturaliseerde acteur woonde sinds 1978 met vrouw en een dochter in Wiesbaden. Hij werd in 1917 in Los Angeles als Edward Constantinewski geboren. Zijn ouders waren Russisch-Poolse immigranten en traden op als operazangers. De jonge Constantine werd daar zelf ook voor opgeleid, maar kreeg slechts aanstellingen in een radiokoor en in koren bij musicals. Daarom ging hij met zijn (eerste) vrouw mee naar Frankrijk toen zij daar een baan kreeg als danseres.

In Parijs werd Constantine een succesvol zanger in cabarets en variete-theaters. In de jaren vijftig werd hij als acteur ontdekt door de Franse regisseur Bernard Broderie, die hem omschreef als 'een knaap met het gezicht van een sympathieke schurk'. Constantine heeft in tientallen Franse vechtfilms opgetreden. Beroemd is hij vooral geworden door zijn rol van Peters Cheyney's macho-held Lemmy Caution. De hoofdzakelijk in zwart en wit opgenomen films uit de jaren vijftig waarin hij Lemmy Caution speelde, waren onder meer 'cet homme est dangereux', 'Du rififi chez les femmes', 'Hot lips - cold steel', 'Meisjes, mambo's en whiskey', 'In Blonde Satan's Spell' en 'FBI Seeks Lemmy Caution'. De rol van Lemmy Caution bleef Constantine in tientallen films op een stereotiepe wijze spelen: een sigaret in het pokdalige gezicht, immer een glas whiskey in de hand en een Franse, wel gevormde blondine aan de arm. Afgezet tegen harde criminelen was Lemmy Caution steevast de man met een ruwe bolster, maar met een blanke pit.

Eddy Constantine speelde evenwel ook in 'artfilms' onder regisseurs als Agnes Varda (in 'Cleo de cinq a sept', Rainer Werner Fassbinder ('Die dritte Generation), Marcel Ophuls ('Feu a volonte) en Jean-Luc Godard (in 'Alphaville').

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden