Edberg begint goed in jubileum-Grand Slam

NEW YORK - Andre Agassi pakte twaalf maanden geleden als ongeplaatste speler de US Open-titel. Stefan Edberg staat dit jaar voor het eerst sinds 1984 niet op de plaatsingslijst, maar niemand gelooft dat de Zweed het kunststukje van Agassi kan herhalen.

FRED BUDDENBERG

Uit respect voor zijn staat van dienst mocht Edberg het toernooi om de open Amerikaanse tennistitels openen in het Louis Armstrong-stadion, het centre court van Flushing Meadow. Na de eenvoudige overwinning op de Tsjech Martin Damm (6-0, 6-3, 7-5) viel er een last van zijn schouders. De technicus is bezig aan het slechtste jaar uit zijn loopbaan, die begon in 1983. “Het is een moeilijke situatie”, gaf Edberg toe. “Dit is voor het eerst dat het zo slecht gaat en ik kan daar maar moeilijk mee omgaan. Het is frustrerend. Ik werk harder dan in voorgaande jaren, maar de resultaten blijven uit.”

Edberg begon het jaar goed met een zege in Qatar, maar tot dusver bleef het bij dat succes in de woestijn. Slechts een keer haalde hij nog een finale, vorige maand in Washington, waarin hij verloor van Agassi, zijn mogelijke tegenstander in de derde ronde op Flushing Meadow. Voor het eerst sinds '85 verdween zijn naam uit de top tien van de mondiale ranglijst. “Jullie kunnen mij honderd vragen stellen waarom het dit jaar minder gaat”, zei Edberg na zijn winst op Damm. “Maar het enige antwoord dat ik kan geven is dat ik het echt niet weet.”

Op Grand Slam-gebied heeft Edberg een enorme reputatie opgebouwd. Hij maakte zijn debuut in 1983 op Wimbledon en sindsdien miste hij niet een toernooi met de Grand Slam-status. In New York staat de teller op vijftig, een jubileum dat niet snel zal worden geëvenaard. Cijfergekke Amerikanen hebben de reeks van Edberg vergeleken met de 2122 wedstrijden die de honkballer Carl Ripken sinds 1982 in dienst van de Baltimore Orioles speelde. “Ik ben er best trots op”, erkende de bescheiden Edberg. “Het is bijna onvoorstelbaar dat ik in al die jaren nooit geblesseerd ben geweest.”

Minder trots is Edberg op de resultaten die hij de laatste jaren op de Grand Slam-toernooien boekte. Zijn laatste titel dateert alweer uit 1992, toen hij in New York zware vijfsetters tegen Richard Krajicek, Ivan Lendl en Michael Chang winnend afsloot. Tot een dergelijke krachttoer is hij daarna niet meer in staat gebleken. “Ik heb nog steeds het gevoel dat ik een Grand Slam kan winnen”, meende Edberg na zijn zege op Damm, die zijn totaal gewonnen Grand Slam-partijen op 168 bracht. “Zolang ik speel zal ik daarvoor vechten. Die motivatie en ambitie heb ik nog altijd.”

De vraag is echter of het spel van Edberg toereikend is om een groot toernooi te winnen. Kracht is tegenwoordig het magische toverwoord in tennis en voor een stylist als Edberg lijkt geen plaats meer in de top. “Hij speelt net zo als tien jaar geleden en dat is tegenwoordig niet goed genoeg”, zei Michael Stich nadat hij op Roland Garros eenvoudig van Edberg had gewonnen. De Zweed is het daar deels mee eens. “De tennisser van nu traint voornamelijk in het krachthonk. Dat maakt het voor mij niet makkelijker. Ik kan mijn spel niet meer veranderen.”

Krachtpatsers

Edberg moet blind vertrouwen op zijn techniek en die is vaak niet bestand tegen de het spel van de nieuwe generatie krachtpatsers. Dat bleek eind juni op Wimbledon, waar hij in de tweede ronde kansloos verloor van Dick Norman, een breedgeschouderde Belg van 2.04 meter. Maar desondanks heeft Edberg de moed nog niet opgegeven. “Een plaats in de top tien acht ik zeker nog niet uitgesloten”, aldus de 29-jarige Scandinaviër, die vanaf 13 augustus 1990 72 weken achtereen nummer een van de wereld was. “Het is een geweldig gevoel in de top te staan.”

Jarenlang gold New York niet als de favoriete stad voor Edberg, geboren in het rustige Vastervik, waar de mensen elkaar nog begroeten en waar auto's stoppen voor een rood stoplicht. Hij voelde zich in de Big Apple altijd als een duif in een koffer vol valse katten. “Ik houd nog steeds niet van deze plaats, maar nadat ik hier twee keer heb gewonnen voel ik mij hier wel beter op mijn gemak”, zei Edberg, die om belasting-redenen is uitgeweken naar Londen, en niet zoals veel collega's naar Monte Carlo. “Het blijft een gekkenhuis, maar ik kan mij daar nu goed van afsluiten.”

Het feit dat hij voor het eerst in elf jaar niet is geplaatst, baart Edberg weinig zorgen. Een beschermde positie biedt geen garantie voor een succesvol toernooi. Dat heeft Edberg al meerdere malen ervaren. Gisteren precies vijf jaar geleden verloor hij als nummer één geplaatst in New York in de eerste ronde van Alexander Volkov. “Het is een raar gevoel om na zo'n lange tijd niet geplaatst te zijn, maar het maakt eerlijk gezegd weinig uit. Misschien pakt het voor mij juist gunstig uit, omdat de mensen misschien nu minder op mij letten.”

Edberg geldt zeker niet als een van de grote favorieten. In New York wordt meer verwacht van zijn landgenoot Thomas Enquist, die als enige Zweed in de mondiale top tien staat genoteerd. Ook Mats Wilander staat op Flushing Meadow meer in de schijnwerpers dan Edberg. In de aanloop naar de US Open kwamen beide Zweden elkaar na vijf jaar weer op de baan tegen. In Montreal toonde Wilander zich te sterk voor Edberg, die zijn zelfvertrouwen daarna niet kon opvijzelen. In Cincinnati en Long Island liep hij tweemaal tegen een nederlaag in de eerste ronde aan.

In zijn partij tegen Damm moest Edberg het doen zonder de aanwezigheid van zijn Britse coach Tony Pickard. Aan het begin van dit jaar gingen zij na een samenwerking van twaalf jaar uit elkaar. Op het moment dat Edberg tegen Damm speelde, begeleidde Pickard op Grandstand, de baan naast het centre court, zijn nieuwe pupil Petr Korda. De Tsjech ging voor het eerst in vier jaar over naar de tweede ronde. Weliswaar niet op eigen kracht, want bij de stand 7-6, 6-7, 7-6, 6-5 moest zijn Japanse tegenstander Shuzo Matsuoka met kramp opgeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden