Edah-werknemers in spanning: wel of geen ontslag

Wel massaontslag of geen massaontslag? Het zijn onzekere tijden voor het overgebleven Edah-winkelpersoneel.

Vorige maand zorgde CNV Dienstenbond voor nieuws met de mededeling dat er een massaontslag van ruim 685 mensen dreigt bij Edah, omdat de nieuwe eigenaars Sligro en Sperwer af wilden van ruim dertig Edah-filialen.

Of het daarop uitdraait, valt nog te bezien. Zo gaat een Edah-filiaal in Groningen waarschijnlijk verder als Chinese winkel („Ik ben nog niet ontslagen, zoals de meeste collega’s hier”, zegt een medewerker.) De Edah in Nijmegen-Dukenburg wordt alsnog omgebouwd tot Jumbo en gaat op 31 oktober open. Voor het filiaal in Boxtel lijken zich bij het scheiden van de markt kopers aan te dienen: Nettorama, Jan Linders of Lidl.

Sperwer en Sligro, die na de deal met het voormalige moederbedrijf Laurus verantwoordelijk zijn voor alle Edah-personeel, zwijgen ondertussen in alle talen over de mogelijke ontslagen. Ook gisteren wilden beide partijen niet ingaan op toekomstvragen van de resterende Edah-medewerkers, hoewel deze week definitief het doek valt voor de keten. Sperwer-directeur Timmermans laat desgevraagd wel weten dat ’er gezocht wordt naar een oplossing voor personeel en organisatie’. Maar hoe die oplossing eruit ziet en voor welke filialen die geldt, blijft duister.

Filiaalmanagers verwijzen ondertussen naar het Edah-hoofdkantoor in Helmond. Maar daar wordt niet met de pers gepraat. „Dat is ons beleid”, zegt een woordvoerster. Een collega van haar verwijst naar Laurus. „Wij hebben er niets meer over te zeggen. Alle Edah-personeel is overgegaan naar de nieuwe eigenaars, Sligro en Sperwer”, laat de voormalige eigenaar weten. Wel heeft Laurus het afgelopen jaar diensten op kostbasis verleend om Sperwer en Sligro in staat te stellen de Edah-winkels om te bouwen en ondertussen de andere Edah-winkels draaiende te houden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de bevoorrading van winkels en de administratie. De mensen die daarmee bezig waren, vallen evenwel onder het sociaal plan dat Laurus vorig jaar met de bonden sloot, toen het concern Konmar en Edah verkocht. „Maar die dienstverlening houdt volgende week op, zo is contractueel geregeld. Vandaar dat deze week de overgebleven Edah-winkels dicht gaan”, zegt de Laurus-woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden