Ed Wubbe geeft de toon aan op tiende editie TWOOLS

Dans

’TWOOLS Internat10nal’ van Scapino Ballet Rotterdam. Vanavond Rotterdamse Schouwburg, 010 - 411 81 10. www.scapinoballet.nl

Een kweekvijver en dansfeestje tegelijk. Scapino Ballet Rotterdam sluit het seizoen af met de dansestafette ’TWOOLS’: korte dansstukken, dynamisch gemonteerd tot één aaneengeregen, bont geschakeerde danservaring. Artistiek leider Ed Wubbe engageerde voor deze tiende editie vier beginnende buitenlandse dansmakers, aangevuld door Lucas Jarvies, een danser met choreografisch talent uit eigen Scapino-gelederen.

Zelf is oude rot Wubbe ook in de kweekvijver gesprongen en – met alle respect voor het werk van de aankomende choreografen – dat leverde niet alleen een van de aangenaamste verrassingen van de avond op, maar van het hele afgelopen dansseizoen. Zijn ’Slow Swing Before Bedtime’ is een lichte en toch pregnante ontmoeting van klassiek ballet, moderne dans en streetdance. Alle aandacht gaat uit naar de afzonderlijke bewegingskwaliteiten van de dansers. Bonnie Doets lucide en toch aards op spitzen, vijf (gast)streetdancers stoer poppend, breakend en lockend. Ieder volgt zijn/haar eigen traject, samenkomen doen ze in de muziek van de Pakistaanse zanger Nusrat Fateh Ali Khan én in het vloeiende bewegingspalet van Wubbe waarnaar door de dansers als rode draad wordt teruggegrepen.

In ’B.A.M.’ laat Ed Wubbe de streetdancers Besim Hoti en Michal Rynia dansen op Bachs cellosuites: schokken die door het lichaam golven, een backspin, een freeze, voetgetrappel. Briljant hoe Wubbe met een variétéachtige opzet refereert aan de showcases die de urban dansstijlen doorgaans bepalen.

Daarentegen laat de Italiaan Valerio Longo zich in ’Hasmu’ juist te veel leiden door de buitenkant: twee jongens in balts rond het meisje, vol balletclichés en obligate gevoelsuitingen. Interessant wordt de dans alleen op die momenten waar Longo het balletlijntje laat vieren en er wat swing in gooit.

Het leukste balletlesje dat je kunt krijgen, komt van de Canadees Eric Gauthier. In zijn ’Ballet 101’ breit danser Min Li aan de hand van de vijf klassieke balletposities en een dwingende voice-over een hilarische choreografie van honderd (en één!) frasen uit balletklassiekers. En dat mondt terecht uit in vele open doekjes voor deze publiekslieveling.

Even gedurfd als theatraal onbeholpen is ’Dream Masquerading, A Chorus’ van Lucas Jervies. Het lijkt een freudiaanse Efteling: de hoofden van de dansers zijn in kistjes gevangen, twee danseressen verstrikt in reusachtige dwangbuizen, een danser die wil vliegen met twee plankjes wat maar niet wil lukken. Dit alles onder leiding van een spreekstalmeester (goede rol van Jan Kooijman) in ballonjacquet die raaskalt over het zwart-wit van een schaakspel. In deze vervreemdende wereld is echter niets zwart-wit; het is een hallucinerende droom zonder kop of staart, maar wel zo eentje die de hele dag in je hoofd blijft hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden