Ed Nijpels: thema klimaat genegeerd in verkiezingsstrijd

Ed Nijpels tijdens opnames van het VPRO programma Premier Gezocht. Beeld ANP Kippa
Ed Nijpels tijdens opnames van het VPRO programma Premier Gezocht.Beeld ANP Kippa

Het is ‘onbegrijpelijk’ en ‘zorgwekkend’ dat het klimaatprobleem haast onbesproken blijft tijdens politieke discussies in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart.

Frank Straver

Die kritiek komt van Ed Nijpels. Hij gaat bij de Sociaal Economische Raad (Ser) over het landelijke energieakkoord. De VVD-coryfee, die zijn eigen partij regelmatig bekritiseert wegens gebrek aan duurzame ambitie, spreekt van een ‘oorverdovende stilte’ rond het thema ‘energie en klimaat’, in de strijd om zetels.

“Ik ben daar verbijsterd over”, zei Nijpels gisteren tegen Trouw in de marge van een energieoverleg bij de Ser in Den Haag. “Om het klimaatakkoord van Parijs uit te voeren zijn nog gigantische stappen nodig om CO2-uitstoot te verlagen, het huidige energieakkoord is voor Nederland pas een eerste stap. Besparing van energie en de productie van groene stroom gaat gepaard met miljardeninvesteringen, ook vanuit het rijk. Maar tot dusver gaat het daar totaal niet over”, zegt Nijpels. Hoe komt dat, denkt hij? “Politici krijgen er in de grote verkiezingsdebatten gewoon geen vragen over. En áls het woord klimaatverandering een keer valt, wordt het onderwerp afgekapt.”

Niet alleen vindt Nijpels dit onterecht, hij ziet ook een politiek probleem opdoemen. “Straks, bij een kabinetsformatie, komt dat klimaatkonijn opeens uit de hoge hoed”, zegt hij. “Dan moeten partijen afspraken maken om te voldoen aan de afspraken uit Parijs. En dat terwijl ze het onderwerp steeds uit de weg zijn gegaan.”

Nijpels wijst erop dat uit doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bleek dat slechts drie partijen (Groenlinks, D66 en Christenunie) hun verkiezingsprogramma voldoende op orde lijken te hebben om de klimaatdoelen te halen. “Daarom moet partijen het debat aangaan over keuzes voor een schone energievoorziening en de maatschappelijke kosten. Het is toch gek als ze dat wel doen waar het gaat om defensie en pensioenen, maar niet bij het onderwerp klimaat? Ook voor schone energie is een investeringsagenda van tientallen miljarden nodig.”

Energiebeleid na 15 maart

Afspraken uit het nationale energieakkoord gelden nog tot 2023. Maar volgens Nijpels is het denkbaar dat er aanvullingen bijkomen, na de kabinetsformatie. Een ‘energieakkoord 2.0’, zo omschrijft hij dat nu alvast. Onder meer installatiebedrijven, waterschappen en zelfs de gassector staan naar eigen zeggen te trappelen om aanvullende beloftes in te leveren voor een nieuw energieakkoord, bleek gisteren bij het Ser-overleg. Ze zoeken allemaal naar manieren om mee te doen aan de overstap van vieze naar schone energie. Verschillende politieke partijen zien iets in een speciale klimaatwet. Het is volgens Nijpels afwachten wat zo’n klimaatwet zou betekenen voor het energieakkoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden